OPEC a ajuns la capat de linie, nu mai este „o entitate viabila“

0
542
OPEC a ajuns la cap?t de linie, nu mai este „o entitate viabil?“
OPEC a ajuns la capăt de linie, nu mai este „o entitate viabilă“
OPEC a ajuns la capat de linie, nu mai este „o entitate viabila“
OPEC a ajuns la capat de linie, nu mai este „o entitate viabila“

Organizatia Tarilor Producatoare si Exportatoare de Petrol (OPEC) nu mai reprezinta „o entitate viabila“ dupa ce a refuzat sa reduca productia de petrol, desi oferta de pe piata era in exces, a declarat pentru CNBC Dennis Gartman, editorul unui cunoscut blog economic. „Cred intr-adevar ca OPEC, ca institutie viabila, a luat sfarsit. Cred ca e dezbinata. Vom vedea ce se va intampla peste un an, dar cred cu sinceritate ca OPEC, asa cum a fost in trecut, reprezinta un capitol incheiat.“

Comentariile lui Gartman vin pe fondul scaderii pretului petrolului. Titeiul a peste 40% din valoare din cauza excesului de productie si a lipsei de cerere. Petrolul Brent a scazut ieri sub valoarea de 66 de dolari pe baril, cea mai mica valoare din ultimii cinci ani.

La intalnirea de luna trecuta, organizatia OPEC, alcatuita din 12 producatori majori de petrol, a decis sa nu reduca din cantitatea de petrol extrasa, alimentand declinul preturilor. O parte din tarile membre ale OPEC, precum Iran, Venezuela si Ecuador, si-au manifestat intentia de a reduce din productie pentru a impiedica scaderea cotatiilor, dar s-au lovit de refuzul Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de titei din OPEC.

„In momentul de fata OPEC face exact ce vrea Arabia Saudita: isi apara cota de piata ca sa poata pune presiune asupra dusmanilor lor, indiferent ca vorbim de iranieni, rusi sau americani. Sunt oare ceilalti membri ai OPEC multumiti de ceea ce se intampla? Sunt Venezuela sau Iran satisfacute de ceea ce se petrece? Sigur ca nu. Cred ca acesta este sfarsitul OPEC ca entitate viabila“, a afirmat Gartman.

Aceasta nu e prima data cand Gartman critica tarile exportatoare de petrol. Dupa intalnirea OPEC din noiembrie, Gartman declara pentru CNBC ca „faptul ca OPEC este dezbinat are scopul de a crea conditiile ca pretul petrolului sa scada in continuare.“

Pietele din toata lumea au cazut peste noapte in timp ce titeiul isi continua declinul in sesiunea bursiera din Asia. Scaderea cotatiei petrolului a lovit actiunile americane luni, indexul Dow Jones inregistrand cel mai mare declin din octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.