Daca vreodata supravietuim unei explozii atomice, este bine de stiut ca putem consuma bauturile care au fost ambalate.
Nu inseamna insa ca vor avea si gustul neschimbat, potrivit Descopera.ro, care citeaza Npr.org.
In 1957, guvernul american a finalizat un studiu consacrat efectului exploziei nucleare asupra bauturilor comerciale ambalate.
In 1956, Comisia pentru Energia Atomica a testat doua bombe in statul Nevada: una ce a eliberat energie echivalenta cu 20 de kilotone de TNT si o alta cu 30 de kilotone.
Sticle si cutii cu bere si suc au fost plasate la distante diferite de zona zero. Cele mai apropiate recipiente s-au aflat la aproximativ 320 de metri de explozie, unele fiind ingropate iar altele fiind pur si simplu lasate pe pamant.
Dupa explozie, mare parte dintre cutiile cu suc si bere au ramas intregi si la fel s-a intamplat si cu unele sticle.
Dorind sa vada daca sucul si berea erau radioactive, oamenii de stiinta au analizat continuturile recipientelor si au descoperit ca bauturile care au fost plasate cel mai aproape de explozie erau usor contaminate.
Totusi, bauturile se aflau in limitele admise pentru a putea fi consumate in situatii de urgenta, ceea ce inseamna ca ele nu afecteaza organismul pe termen scurt.
Cat priveste gustul, raportul releva faptul ca atat berea, cat si sucul isi pastrasera, in principiu, calitatile comerciale initiale. Au existat insa si dovezi care au indicat o usoara schimbarea a aromei in cazul unora dintre produsele expuse la mai putin de 400 de metri de explozie.