Ora Pamantului 2013 in Romania

Ora Pamantului 2013 in Romania

Ora Pamantului 2013 in Romania
Ora Pamantului 2013 in Romania

13 orase au intrat in cursa pentru titlul Capitala Earth Hour Romania, o competitie organizata de WWF- Romania, in contextul evenimentului Earth Hour 2013. Programat pentru 23 martie, in intervalul 20.30 – 21.30, Earth Hour (Ora Pamantului), cea mai mare manifestare de mediu din istorie, continua traditia deja binecunoscuta a stingerii luminilor in mod simbolic, dar si Competitia pentru Capitala Earth Hour, aflata la a doua editie.

Orasele care au acceptat, in acest an, provocarea WWF de a demonstra ca pot construi strategii pe termen mediu si lung, in beneficiul cetatenilor si al naturii sunt: Adjud, Botosani, Buftea, Bucuresti, Constanta, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Roman, Slatina si Timisoara.

Primariile care participa la concurs in numele comunitatilor lor au realizat un dosar care detaliza atat proiectele si initiativele din domeniul protectiei mediului inconjurator derulate in anii trecuti, cat si pe cele ce urmeaza a fi implementate in viitorul apropiat, inclusiv planurile pentru organizarea Earth Hour 2013. Domeniile avute in vedere sunt: infrastructura de mediu, economisirea energiei si investitii in surse de energie regenerabila, gestionarea si extinderea spatiilor verzi, educatie si comunicare in acest domeniu, imbunatatirea/dezvoltarea retelei de transport in comun, conservarea biodiversitatii si aplicarea bunelor practici de mediu la sediul primariei.

Juriul Competitiei pentru Capitala Earth Hour 2013 este alcatuit din: Magor Csibi, Director WWF-Romania; Felicia Ienculescu-Popovici, Fondator si director al Asociatiei Greenitiative; Raul Pop, Manager Programe Asociatia Ecoteca; Steven Borncamp, Director Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi.

Batalia pentru titlul de Capitala Earth Hour nu se da doar intre municipalitati, ci diferenta o vor face locuitorii oraselor concurente. Conform regulamentului, orasele care, in urma evaluarii dosarelor, vor obtine primele 3 punctaje, vor intra in Finala Competitiei pentru Capitala Earth Hour, in cadrul careia locuitorii celor trei orase sunt invitati sa aduca, intr-un punct al orasului care va fi comunicat ulterior de catre municipalitate, cat mai multe PET-uri. Orasul in care va fi colectata cea mai mare cantitate de PET-uri va fi desemnat drept Capitala Earth Hour Romania, 2013.

Formularul de participare, regulamentul si alte detalii legate de competitie sunt disponibile pe website-ul campaniei: www.ora-pamantului.ro

Bistrita, Capitala Earth Hour Romania in 2012

Bistrita, Iasi si Timisoara sunt orasele care s-au intrecut in finala editiei 2012. Toate cele trei orase au acordat o atentie deosebita competitiei si au demonstrat o capacitate de organizare si de mobilizare a cetatenilor demne de respect si lauda. Dar pentru ca in orice competitie exista un singur invingator, Bistrita a depus un efort atat de mare incat si-a castigat in mod detasat acest loc I. Pe 17 martie, in toate cele trei orase finaliste, s-au strans si s-au trimis la unitatile locale de reciclare 22 de tone de PET-uri, din care 16,7 tone au apartinut Bistritei. Pe 31 martie 2012, Bistrita primea de la WWF-Romania titlul oficial de Capitala Earth Hour 2012, gazduind evenimentul oficial la care au luat parte echipa WWF-Romania, trupe de artisti si reprezentanti mass-media.

O provocare pentru fiecare dintre noi

Earth Hour este un prilej de a ne arata atentia fata de problemele de mediu care ne afecteaza in mod direct, din ce in ce mai mult. Earth Hour inseamna, de asemenea, vointa si bucuria de a transmite mesajul mai departe si de a-i indemna pe cei din jur sa se alature campaniei.

Earth Hour se adreseaza nu numai oraselor, ci si publicului larg, companiilor si celebritatilor, ca mecanism de raspandire a mesajului si de responsabilizare in ceea ce priveste modul in care ne raportam la mediu si la resursele naturale. De-a lungul campaniei, WWF-Romania pregateste mai multe materiale, evenimente si concursuri prin care ii invita pe toti romanii sa se alature comunitatii Earth Hour.

De la an la an, miscarea Earth Hour, initiata si coordonata la nivel global de WWF, capata proportii din ce in ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni si, totodata, inducand un sentiment de apartenenta la o comunitate, in randul celor care sarbatoresc Earth Hour de fiecare data. Evolutia spectaculoasa pe care a cunoscut-o miscarea, de la prima editie din 2007 cu un singur oras participant (Sydney) si pana in prezent, cu o participare de peste 6950 de orase din 152 de tari, a demonstrat ca 1.8 miliarde de oameni din intreaga lume isi doresc sa faca ceva concret pentru mediul inconjurator. Astfel, Earth Hour a devenit un simbol important al unui angajament mult mai complex decat ceea ce presupunea evenimentul la inceput – stingerea luminilor pentru o ora.

In Romania, miscarea se bucura de sprijinul lui Zoli Toth, desemnat Ambasador Earth Hour inca de la prima editie, din 2009, dar si de sustinerea ambasadorilor WWF Ada Condeescu, Bogdan Dumitrache, Dani Otil si Serban Copot.

Despre Earth Hour

Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa constientizeze una din cele mai mari amenintari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. Ora Pamantului. 

In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. In 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de orase de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice. In 2010, 4500 de orase din 128 de tari au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania  devenind, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile. In 2011, comunitatea de sustinatori Earth Hour a atins 1.8 miliarde de oameni, din 5200 de orase, din peste 135 de tari.

Detalii pe www.ora-pamantului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *