Oradea: Planuri municipale pentru extinderea spatiilor verzi

0
496
Oradea - Capitala Verde nu e chiar atât de verde
Oradea: Planuri municipale pentru extinderea spatiilor verzi

Desi un studiu arata ca Oradea nu sta prost la acest capitol, Primaria vrea sa amenajeze si alte parcuri. La o populatie de 204.000 de locuitori, cat are Oradea in scripte la aceasta ora, rezulta o suprafata amenajata ca spatiu verde de 25 mp/cap de locuitor.(2 comentarii)
E concluzia unui studiu executat de firma Geodis, inceput in 2009. Pe baza acestui studiu a fost realizat registrul local al spatiilor verzi din municipiul Oradea, ce urmeaza sa fie supus aprobarii consilierilor locali, in sedinta ordinara de maine.

Deficit de 20 ha

Seful Executivului local a prezentat ieri datele cercetarii facute de Geodis. Astfel, suprafata orasului este de 11.610 ha – suprafata administrativa impartita in: 7.715 ha intravilan si 3.895 ha extravilan. Studiul arata ca suprafata spatiului verde amenajat este de 510 ha, suprafata terenurilor degradate ce pot fi amenajate ca zone verzi este de 66 ha, iar suprafata cimitirelor de 87 ha.
Totodata, studiul evidentiaza faptul ca in municipiu exista 52% gazon neamenajat si 15% gazon amenajat. Numarul total de arbori inventariati prin acest studiu este de 124.914 exemplare.
„Fata de norma prevazuta de legislatie, de 26 mp/cap de locuitor, in municipiu avem un deficit de 20 ha spatii verzi. Vom lua in continuare masuri pentru ca zonele care au fost clasificate ca degradate, sa fie transformate in zone verzi. Eforturile noastre se canalizeaza pe doua directii. Una este cresterea calitatii spatiilor verzi, iar a doua consta in amenajarea de spatii verzi suplimentare, prin amenajarea corespunzatoare a terenurilor care momentan sunt clasificate ca degradate”, a spus ieri primarul Oradiei.
Parcuri noi
Pentru Dealul Ciuperca, este in plan amenajarea unui parc botanic, pana in 2014, in suprafata de 4-5 hectare. De asemenea, in toamna va incepe amenajarea parcului Padis, situat in sudul cartierului Iosia.
De asemenea, administratia locala are planuri pentru amenajarea unui parc in zona Nufarul II – Adona (1 ha). O noua oaza verde ar trebui sa-si faca loc in zonei fostului Poligon (teritoriul cuprins intre fostul abator si Calea Aradului – 0,4 ha), iar o alta pe strada Ion Bogdan (0,5 ha), pe spatiul unei foste zone de insecticide. De asemenea, in zona Spitalului Judetean, la statiunea de cercetare, se vor amenaja 1-2 hectare de parc, cu acordul Universitatii. O zona verde va fi si de-a lungul Petei (intre Universitate si Cantemir). Acolo, insa, primarul Bolojan vrea sa taie mai multi plopi pentru a face loc unei piste de biciclete, chiar langa viitorul parc. Bolojan refuza sa crute plopii, desi pista de biciclete nu e obligatoriu sa fie in linie dreapta.
C.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.