Oradea si mai verde: inca 24 ha de spatii verzi pana la noile alegeri locale

Oradea si mai verde: inca 24 ha de spatii verzi pana la noile alegeri locale
Oradea si mai verde: inca 24 ha de spatii verzi pana la noile alegeri locale

Primarul Ilie Bolojan a anuntat marti, 11 martie, un mare proiect de inmultire a spatiilor verzi amenajate din Oradea. Se doreste realizarea unei adevarate retele verzi, cu parcuri si terenuri de joc / sport, toate urmand a fi unite intre ele prin piste pietonale si pentru biciclisti. Edilul-sef spune ca au fost deja identificate terenurile pe care urmeaza ca Municipalitatea (prin parteneriate publice private sau alte modalitati de colaborare cu firme interesate) sa amenajeze inca aproximativ 24 de hectare de zone verzi. Orizontul de timp anuntat: 2 ani. Bolojan a mentionat azi cateva dintre terenurile pe care urmeaza sa se lucreze in acest sens pana in anul 2016. Astfel, o zona luata in vizor este Oncea, acolo unde administratia locala va transforma in spatii verzi 2 terenuri: unul aflat in spatele Gradinitei de pe str. Ion Bogdan (parcul urmand a fi gata de 1 iunie, pentru Ziua Copilului), iar celalalt langa sediul Administratiei Bazinale de Apa „Crisuri”, unde co-proprietar este Ministerul Agriculturii. Primarul a declarat azi ca ar exista deja un acord al Bucurestiului pentru transferul perimetrului in administrarea Municipalitatii. Alte 4 hectare de teren vor deveni zona verde in Iosia, in zona Xenopol / Aradului – Barcaului, cea in care sunt mai multe unitati de colectare a fierului vechi.

De altfel, conducerea Primariei e decisa sa elaboreze un proiect de hotarare prin care aceasta activitate sa fie interzisa in zona centrala extinsa din oras. Explicatia primarului este, pe de o parte, ca unele dintre aceste unitati nu sunt legale, iar pe de alta parte ele strica aspectul viitoarei zone verzi. De asemenea, Ilie Bolojan spune ca asemenea materiale nu prea mai exista, cei care mai vand facand rost de ele, in cele mai multe cazuri, prin furt. Administratia locala a preluat si un teren de la firma Sinteza, in zona Xenopol/Onestilor, la care se va lucra in 2014. Totodata, langa Peta, in vecinatatea magazinului Obi, Primaria Oradea va transforma in spatiu verde fostul poligon auto de la capatul strazii Octavian Goga. Prin aceasta lucrare, spune Ilie Bolojan, paraul Peta va deveni un „cordiro verde” destinat plimbarilor si altor activitati in aer liber. Nu scapa nici cartierul Nufarul unde administratia locala are intentii verzi in zona intubarii paraului Adona si in apropiere de Lotus Center. Zonele verzi amenajate vor fi extinse si in zona Dealului Ciuperca, dar aceleasi planuri sunt si in legatura cu perimetrele de la Silvas, pe care Primarie Oradea le va prelua (inclusiv de la firma Macio care a dat faliment).

Ilie Bolojan spune ca, dincolo de necesitatea maririi spatiului verde pe cap de locuitori, aceasta retea verde din municipiu va avea si rolul de a facilita deplasarea mai rapida a cetatenilor, indiferent de mijlocul de locomotie, din orice parte a orasului spre locurile de munca, spre scoala sau in orice alt scop.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,200FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente