Orase in drumul furtunii

Schimbarile climatice sunt pe punctul de a distruge habitate intregi de pe cel mai mare continent al lumii. Inundatiile provocate de taifunuri sau de cresterea nivelului marii ar putea inghiti milioane de oameni in urmatorii ani, potrivit unui nou studiu.schimbari climatice

Temperaturile au crescut in Asia cu unu pana la trei grade Celsius in ultimii o suta de ani. Consumul mare de energie si emisiile cu efect de sera trebuie sa fie reduse mai ales in marile orase din Asia, unde schimbarile climatice afecteaza absolut totul, de la securitatea nationala, pana la sanatate si accesul la apa, potrivit unui studiu recent publicat de organizatia World Wide Fund for Nature (WWF).

Inundatiile au ucis sute de filipinezi

Capitala Bangladeshului, Dhaka, capitala Filipinelor, Manila, si capitala Indoneziei, Jakarta, se afla in topul listei celor mai afectate orase din Asia, in ceea ce priveste efectele incalzirii globale. Populatia celor trei capitale si a suburbiile lor insumeaza aproape 50 de milioane de oameni. Inundatiile cauzate anul acesta de taifunul Ketsana au inghitit peste 300 de filipinezi.

Shanghai, Hong Kong, Kuala Lumpur si Singapore sunt si ele supuse riscurilor generate de schimbarile climatice: cresterea nivelului marii, ploi excesive, inundatii sau valuri de calura.

In Hong Kong, numarul zilelor racoroase din fiecare an ar putea scadea in mod dramatic, in timp ce in toata regiunea Singapore ar putea aparea noi epidemii. Ministrul de externe al Chinei spera ca, la summitul de la Copenhaga din luna decembrie, concluziile vor sugera ca statele bogate si puternic poluante trebuie sa-si asume cea mai mare responsabilitate pentru redresarea climei.

„Incalzirea globala distruge deja orase in curs de dezvoltare din Asia, iar acest proces va deveni din ce in ce mai brutal in urmatorii ani”, a spus coordonatorul Initiativei Globale impotriva Schimbarilor Climatice din cadrul WWF.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *