Nu este vorba despre „Insula cu elice”, a lui Jules Verne. Dar, ideea, chiar daca a aparut in secolul XIX, atrage si astazi. Un arhitect a venit cu solutii inovatoare la schimbarile climei si la cresterea nivelului marilor. Proiectul „Lilypad” (Nufarul) presupune construirea unor orase plutitoare, care ar putea gazdui pana la 50.000 de locuitori, relateaza Daily Mail.
Ultimele cerecetari releva faptul ca o crestere a nivelului oceanului cu 88 de centimetri, pana in 2100, pune in pericol numeroase insule din Oceanul Pacific. Aceasta schimbare dramatica afecteaza si numerose zone de coasta deosebit de populate, cum ar fi Londra New York sau Tokyo.
Proiectul „Lilypad” este opera arhitectului belgian Vincent Callebaut, care sustine ca propunerea sa poate fi o solutie pe termen lung la problema cresterii nivelului marii. De asemenea, acesta a afirmat ca designul orasului este inspirat de nuferii gigantici din Amazonia. „Unele tari investesc miliarde de dolari pentru a contracara efectul cresterii nivelului marii, insa proiectul Lilypad este raspunsul cel mai adecvat la acesta problema”, crede Callebaut.
Avand in centru spatii special amenajate pentru colectarea si purificarea apei de ploaie, orasele plutitoare vor naviga pe glob, purtate de curentii marini. De asemenea, arhitectul spune ca „Nuferii” vor avea cate trei porturi si „munti”, pentru ca locuitorii sa beneficieze de „schimbari de peisaj”. Energia va fi asigurata cu ajutorul surselor regenerabile (solare, termale, eoliene si hidraulice). Vincent Callebaut considera ca orasele plutitoare vor produce energie mai mult decat suficienta, valoarea emisiilor de carbon se va apropia de zero iar deseurile vor fi reciclabile. „Vorbim de un oras amfibiu, fara masini si fara sosele. Insula va fi plina de plante crescute in gradini suspendate. Scopul nostru este sa obtinem o coexistenta armonioasa intre natura si oameni”, a incheiat Callebaut.
Sursa: Ziua