Orasul unde se castiga 1.600 de dolari pe luna, dar se traieste cu 10 ani mai putin din cauza poluarii

S-ar putea ca blocajul generat de investitiile de mediu de la Cupru Min sa li se fi parut multora ridicol, iar insistenta Ministerului Economiei de a obtine garantii pentru efectuarea acestora, o atitudine exagerata. Investitiile in protectia mediului nu sunt insa de luat in deradere.

Cel mai bine o demonstreaza cazul orasului rus Norilsk. Situat in nordul Siberiei, acesta este unul dintre orasele cele mai bogate in minereuri din lume, compania Norilsk Nickel extragand de acolo in principal nichel, paladiu si cupru. Pentru primele doua este cel mai mare producator mondial, in timp ce pentru cupru este intre primii zece producatori la nivel mondial.

Orasul a facut initial parte din Gulag, sistemul de tabere de munca fortata al Uniunii Sovietice, fiind infiintat oficial in 1935. Ulterior, a fost transformat intr-un oras in toata regula, care are in prezent 134.000 de locuitori. Majoritatea acestora sunt angajati, la fel ca si cei dinaintea lor, la compania care exploateaza depozitele de metale din zona.

Salariul mediu in cadrul Norilsk Nickel era in 2010 de 48.800 de ruble pe luna, echivalentul a peste 1.600 de dolari la cotatia din prezent, cu mult peste salariile obisnuite din Rusia.
Interesul pentru protectia mediului a fost de-a lungul timpului destul de redus, rezultatul fiind ca in prezent orasul este unul dintre cele mai poluate 10 din lume. Potrivit unor estimari, 1% din emisiile de dioxid de sulf la nivel mondial vin de la Norilsk. Printre efectele poluarii generate de exploatarea si procesarea resurselor naturale se numara ploile acide si smog-ul.

Aerul de deasupra orasului contine cantitati mari de izotopi radioactivi ca Strontiu-90 si Cesiu-137, si mai ales de metale precum nichel, cupru, cobalt, plumb si seleniu. In afara de acestea, din procesele chimice de extractie si de prelucrare a minereului rezulta gaze toxice cum ar fi azot, mono si di-oxid de carbon, dioxid de sulf si fenoli.

Institutul Blacksmith, cel care a plasat Norilsk in topul celor mai poluate 10 orase din lume, estimeaza ca in fiecare an ajung in aer 4 milioane de tone de cadmiu, cupru, plumb, nichel, arsenic, seleniu si zinc.

Acelasi Blacksmith Institute a supranumit in anul 2007 Norilsk ”Orasul Groazei” (City of Horror).

Poluarea a atins un asemenea nivel, incat a devenit rentabila chiar si exploatarea solului, deoarece in acesta s-au acumulat concentratii mari de platina si paladiu, eliberate mai intai in aer si depuse ulterior pe suprafata pamantului.

Speranta de viata cu 10 ani mai mica

Din cauza inhalarii tuturor acestor substante, locuitorii orasului siberian au o speranta de viata cu 10 ani mai mica decat media din Rusia, iar 15% din decesele in randul copiilor au drept cauza complicatiile respiratorii.

Potrivit CNN, pe o raza de 48 de kilometri in jurul fabricii de procesare a nichelului ”Nadezhda” nu exista nici macar un singur copac viu. Poluarea generata de aceasta si de celelalte obiective industriale din zona afecteaza inclusiv Finlanda si Alaska.

Norilsk Nickel a acceptat in cele din urma responsabilitatea pentru rezultatele activitatii sale. Pentru perioada 2015-2020 se asteapta sa reduca emisiile de dioxid de sulf cu aproximativ doua treimi, insa nu poate garanta nimic deocamdata deoarece tehnologia necesara este inca in dezvoltare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *