Organizatiile de mediu contesta ultimele decizii ale ARBDD

Organizatiile de mediu contesta ultimele decizii ale ARBDD
Organizatiile de mediu contesta ultimele decizii ale ARBDD

Organizatiile nonguvernamentale de mediu contesta o serie de decizii si acte normative emise recent de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Potrivit unui memoriu inaintat catre mai multe institutii ale statului, printre care Presedintia Romaniei, Guvern si Ministerul Mediului, atat Regulamentului de organizare si functionare a ARBDD, cat si noua Organigrama sunt ilegale si se cere revizuirea acestora.

„Apreciem ca noua Organigrama a ARBDD, aprobata prin HG 1217/2012, a fost elaborata intr-un mod foarte discret, defectuos, tendentios, la nivel de interese personale de catre persoane fara instructia necesara, fara cunoasterea istoricului si a obligatiilor internationale asumate ale ministerului si institutiei, neinformate juridic si care nu au tinut cont de complexitatea atributiilor ARBDD stabilite de lege, confundand institutia ARBDD la o simpla institutie de executie.

Administratiei Rezervatiei i s-a desfiintat abuziv compartimentul de reglementare si autorizare, compartiment obligatoriu in orice autoritate de mediu. Prin noua Organigrama, ARBDD nu are un compartiment specializat pentru coordonarea lucrarilor de investitie pentru reconstructie ecologica si dezvoltare.

Ne exprimam totodata ingrijorarea fata de faptul ca in interiorul acestei institutii au loc schimbari greu de explicat si acceptat in structura interna de conducere a Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii. Legea  de functionare a ARBDD este incalcata, de asemenea, si prin faptul ca in Consiliul Stiintific al ARBDD sunt numite persoane care nu detin nici un titlul academic deci nu au calitate si competenta demonstrate cel putin printr-un doctorat in domeniul de activitate”, se precizeaza in memoriul ONG-istilor.

Acestia sustin de asemenea ca una dintre putinele persoane recunoscute international, care a condus institutia, fostul director executiv si guvernator Grigore Baboianu, a fost marginalizata.

„Este inadmisibil ca singura persoana cu cea mai ampla expertiza in domeniu, recunoscuta inca de la infiintarea institutiei pentru ca a lucrat alaturi de expertii straini pentru evaluarea proceselor interne din interiorul Deltei Dunarii in scopul indentificarii, studierii, interpretarii tuturor proceselor pentru a infiinta ARBDD, cu titlu academic recunoscut sa fie marginalizata”, sustin ONG-istii.

Semnatarii protestului sunt asociatiile: Fundatia „Pretenii Deltei Dunarii” Sulina si Centrul de Consultanta, Ecologica Galati.  Un protest similar a fost initiat recent si de Asociatia Salvati Delta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente