Originea cainelui

0
500
În România trăiesc peste 30 la sută din populaţiile de urşi şi lupi ai Europei

poze-lupi-zapada.jpgO veche si controversta problema a biologilor, paleontologilor, geneticienilor si a crescatorilor a fost originea cainelui. Teorii stiintific sustinute si legende populare referitoare la descendenta cainelui au aparut si uneori surprinzator inca mai apar in diverse publicatii.

Darwin, Lorenz, Linne, Wayne cat si alti savanti de renume au avansat tot atatea teorii in acest sens. Din punct de vedere al plauzibilitatii lor in ziua de astazi aceste teorii se impart in doua categorii distincte:

– teorii infirmate ce pot avea doar o valoare istorica:

  • 1. teoria descendentei din vulpe
  • 2. teoria descendetei din sacal (Darwin, Linne)
  • 3. teoria descendentei din hiena
  • 4. teoria descendentei multiple – ce sustine originea diferita a diverselor rase de caini pe baza diferentelor morfologice existente intre acestea, ignorand diversitatea acestei specii.

Conform unor informatii de ultima ora, toti cainii domestici de astazi isi trag originea dintr-o singura haita de lupi care colinda acum 16.000 de ani salbaticia din preajma raului Yangtze din China.

Pana in momentul de fata mai multi cercetatori erau deja de parere ca locul de nastere al cainilor domestici este estul Asiei, dar atat istoricii cat si paleontologii nu izbutisera insa sa gaseasca locul anume unde a inceput prietenia dintre oameni si lupi, prietenie finalizata prin aparitia cainilor domestici. Noile cercetari au mai scos la iveala faptul ca primii caini au originea intr-un singur loc de pe planeta, stramosii lor fiind un nucleu initial de cel putin cateva sute de lupi. Peter Savolainen, un cercetator in biologie din cadrul Royal Institute of Technology din Stockholm a condus studiul alaturi de o echipa de cercetatori chinezi. Concluzia sa este urmatoarea:
„Pentru prima data in istorie este posibil sa aratam o imagine detaliata a primilor caini, alaturi de locul de nastere al noii specii, perioada de timp precum si numarul de lupi imblanziti pentru prima data de oamenii primitivi. Primele noastre descoperiri si ipoteze din anul 2002 nu au fost acceptate in totalitate, dar noile dovezi nu au cum sa fie respinse nici de cel mai sceptic specialist”.
Cercetatorul suedez mai adauga ca aparitia primilor caini coincide cu perioada cand proto-chinezii erau in stadiul de tranzitie de la vanatori si culegatori la cel de agricultori. Faptul ca aceste comunitati de oameni erau inconjurate de atatea haite de lupi indica faptul ca domesticirea cainilor era o parte importanta a culturii lor. Descoperirile mai arata ca, spre deosebire de lupii domesticiti in Europa,care erau folositi exclusiv la paza turmelor si ocrotirea proprietatii, lupii domesticiti din China erau deseori mancati de primii lor stapani, servind nu doar ca paznici eficienti ci si ca sursa de hrana in perioadele grele.

Sursa : TheTelegraph

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.