PET-uri reciclate granula cu granula

O noua metoda de reciclare a sticlelor de plastic a fost implementata in aceasta toamna in Romania. Sufocata de PET-uri, tara noastra colecteaza abia un sfert din cantitatea de ambalaje de plastic puse in vanzare in fiecare zi. Prima fabrica de reciclare a deseurilor PET si de productie a granulelor PET pentru uz alimentar (PET bottle to bottle) a fost deschisa recent la Caracal.pet-uri granula cu granula

Statisticile Comisiei Europene o arata: Europa este sufocata de PET-uri. Desi plasticul este 100% reciclabil, in fiecare zi se recicleaza doar un sfert din cantitatea produsa si pusa in vanzare. Capacitatile de reciclare a deseurilor PET pentru uz alimentar din Europa cresc exponential, impulsionate de insuficienta ofertei europene de granule PET virgin fata de cerere si de noile reglementari ale CE.

Acestea permit folosirea unor materiale si obiecte din plastic reciclat in contact cu produsele alimentare. In acelasi timp, strategia marilor companii transnationale producatoare de bauturi racoritoare este de a-si maximiza valoarea brandurilor prin adoptarea continutului de PET reciclat in ambalajele lor (Coca-Cola, Pepsi, Danone, Nestle). In aceste conditii de piata s-a inaugurat recent si in Romania, la Caracal, prima capacitate de reciclare a deseurilor PET si productie a granulelor PET pentru uz alimentar (PET bottle to bottle).

Initiatorul este o firma cu capital integral autohton, unul din pionierii PET-ului alimentar din Romania. Debutul companiei a avut loc in 1996, prima activitate fiind suflarea preformelor PET importate din Europa si obtinerea flacoanelor PET. Productia de preforme a continuat incepand cu anul 2000, pentru ca apoi, dupa o sustinuta activitate de analiza si documentare, sa urmeze decizia investitiei in 2008 in singura capacitate de reciclare bottle to bottle din Romania. Proiectul a devenit operational in cursul lunii septembrie 2009.

4 MILIOANE DE EURO INVESTITI
Investitia in reciclarea PET-ului a totalizat peste 4 milioane de euro si a fost finantata preponderent din credite bancare. „In lipsa unor masuri de sustinere a acestui sector de catre statul roman, in conditiile birocratiei excesive in ceea ce priveste atragerea granturilor europene, coroborate cu durata mare de fabricatie a instalatiilor si echipamentelor de catre producatorii europeni, a trebuit sa ne orientam spre banci”, spune proprietara firmei Esox Prodimpex SRL, Alina Firescu Stancescu.

Capacitatea de productie este de 1.000 de tone de deseuri PET lunar, ceea ce asigura companiei romanesti o cota de piata de 2,75% din totalul capacitatilor de reciclare PET food grade din Europa. „Procesul de reciclare este format din doua etape distincte: etapa de spalare, macinare si transformare a deseurilor PET in fulgi PET, realizata printr-o instalatie Sorema Italy, si etapa de granulare si cristalizare a fulgilor PET si transformare in granule PET reciclat (rPET), realizata prin intermediul unei instalatii complexe Ereama din Austria, doi dintre cei mai mari producatori mondiali de tehnologii in reciclarea plasticului”, mai spune Alina Firescu Stancescu.

RATA DE COLECTARE FOARTE MICA
Potrivit statisticilor nationale, in Romania se consuma anual peste 133.000 de tone de PET alimentar, din care, conform ultimelor estimari, rata de colectare a deseurilor este de 25%-26%. Pana la aparitia investitiei Esox, cea mai mare parte a acestor deseuri era reciclata si transformata in fibre sintetice de Greentech SA Buzau, o investitie taiwaneza, de pionierat in reciclarea PET-ului din Romania, alta parte fiind transformata de o serie intreaga de mici antreprenori in fulgi PET destinat exportului, in special de China.

Toate aceste produse rezultate din reciclare aveau o valoare adaugata redusa in comparatie cu granulele rPET destinate consumului alimentar, care se produc la Caracal, potrivit Alinei Firescu Stancescu.

AUTORITATI NEPASATOARE, CAMPANII DE CONSTIENTIZARE ANEMICE
„Conditiile in care activam sunt foarte grele, iar situatia a fost inrautatita de criza economica mondiala pe care o traversam.
Mai sunt si alte elemente, si ma refer la reducerea preturilor de vanzare a granulelor PET virgin cu peste 25% determinata de reducerea pretului barilului de petrol cu 50%, reducerea consumului de apa imbuteliata, bauturi racoritoare si bere la PET, mentinerea costurilor de achizitie pentru deseurile PET, ineficienta si slaba implementare la nivel national a sistemului de colectare selectiva a deseurilor PET, absenta oricarui mecanism al colectarii deseurilor PET postconsum (buy back, subventii, ajutoare de stat pentru reciclatori).

Nu mai vorbesc de anemicele campanii nationale de educare si constientizare a populatiei in ceea ce priveste importanta reciclarii PET. Impreuna cu sotul meu, Dan Stancescu, manageriez aceasta companie si suntem convinsi ca prin munca si eforturi sustinute, desi in conditii grele, mediul romanesc va fi mai curat, mai putin poluat. Vom avea o contributie importanta si pe pietele europene, intrucat multe din produsele reciclate la noi in fabrica ajung in Europa de Vest”, mai spune Alina Firescu Stancescu.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *