Ovidiu Cretu: Vom contesta in instanta amenda de 40.000 data de Garda de Mediu

Ovidiu Cretu: Vom contesta in instanta amenda de 40.000 data de Garda de Mediu

Toaletarea copacilor de pe Bulevardul Republicii nu a fost facuta conform legii, existand riscul ca arborii sa se usuce – asta spun reprezentantii Garzii de Mediu, care au aplicat Primariei Bistrita o amenda de 40.000 de lei. Municipalitatea nu este de acord cu sanctiunea si spune ca o va contesta in instanta.
La sfarsitul lunii trecute, angajatii Directiei de Servicii Publice din cadrul Primariei Bistrita, au inceput lucrari pe Bulevardul Republicii. Lucrarile au durat aproximativ doua saptamani si au constat in toaletizarea tuturor arborilor de pe bulevard. Motivatia acestei lucrari a fost aceea ca arborii o sa creasca mai sanatosi si nu o sa mai prezinte pericol pentru bistriteni in caz de furtuna.

Zilele trecute, reprezentantii Garzii de Mediu Bistrita au verificat lucrarile facute si au constatat ca acestea nu au fost efectuate conform legii si exista riscul ca arborii sa se usuce pana in primavara. Astfel ca, au aplicat o amenda de 40.000 lei Primariei Bistrita.

„Garda de Mediu Bistrita a sanctionat primaria pentru interventia in toaletizarea teilor de pe Bulevardul Republicii. Amenda este de 40.000 lei. Reprezentantii primariei aveau avize pentru toaletizarea arborilor, nu pentru interventia in coroana, care este interzisa conform legii. Exista pericolul ca unii copaci sa nu mai prinda primavara si sa se usuce. Garda de Mediu Bistrita nu emite autorizatii, ci doar verifica daca au fost facute conform legii”, a declarat Ioan Bors, prim-comisarul Garzii de Mediu Bistrita.

Asadar, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud spun ca si-au dat acordul doar pentru taierea crengilor uscate si nu pentru taierea tuturor crengilor.

„In planul Primariei Bistrita este prevazut ca anual sa se faca toaletizarea copacilor de pe raza municipiului. Anul acesta a venit randul arborilor de la Bulevardul Republicii. Acum, din punctul de vedere al reprezentantilor Primariei Bistrita o toaletizare de arbori inseamna asa cum arata la aceasta ora bulevardul. Insa nu este deloc asa. Un arbore are doua roluri: unul de agrement si altul de utilitate. Noi, Protectia Mediului, vedem altfel arborii, ca fiind o necesitate pentru mediu. Arborii de pe Bulevardul Republicii trebuie sa fie protectori atat pentru vant, cat si pentru zgomot. E un trafic destul de mare pe bulevard, iar elevii care studiaza in scolile si liceele din apropiere, dar si familiile care stau in casele rezidentiale, vor avea mai mult zgomot ca de obicei. Nu am fost de acord ca aceasta toaletizare sa se faca asa cum arata la aceasta ora. Se pare ca nu au tinut cont de ceea ce le-am transmis noi si nu trebuiau sa transforme bulevardul in halul acesta”, a declarat Stefan Muresan, directorul executiv Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud.

Primarul Bistritei, Teodor Ovidiu Cretu, este de parere ca lucrarile au fost efectuate conform legii si ca arborii nu vor avea de suferit de pe urma acestor lucrari.

„Arborii trebuie toaletizati tot la 5 – 10 ani. Arborii de pe Bulevardul Republicii care au o vechime de peste 50 de ani nu au fost toaletizati niciodata. In vara acestui an, in urma furtunilor au cazut crengi uscate din arbori. Din fericire, nimeni nu a fost ranit. Arborii au fost toaletati frumos, coroana s-a imbogatit, iar noi am respectat legea. Amenda data de Garda de Mediu o sa o contestam in instanta pentru ca ni se pare nedreapta”, a declarat primarul Teodor Ovidiu Cretu.

In perioada urmatoare mai trebuiau toaletizati si alti arbori din diferite zone ale orasului insa, deocamdata nu se mai fac aceste lucrari pana cand nu se va ajunge la un acord cu Protectia Mediului legat de toaletizarea arborilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *