Propolisul, antibiotic natural

0
486
Cum func?ioneaz? propolisul ?i g?lbenelele pentru durerile în gât
Propolisul, cel mai puternic medicament natural
Propolisul, antibiotic natural

Vremea rece vine cu multe boli de sezon. Nas infundat, tuse, dar si infectii respiratorii, mai ales la copii. Pentru ca in cazul micutilor este indicat sa nu se apeleze imediat la medicamente, trebuie sa stiti ca produsele apicole sunt foarte eficiente. Doctor biochimist Cristina Mateescu vorbeste despre avantajele administrarii de produse apicole, in special de propolis.

Propolisul dispune de o puternica actiune antibiotica. Extractele de propolis inhiba cresterea stafilococului auriu. De asemenea, propolisul sporeste activitatea antistafilococica a unor antibiotice de sinteza ca streptomicina, eritromicina si amoxicilina. Extractele de propolis si-au demonstrat efectul protector in tratamentul guturaiului care a beneficiat si de scurtarea perioadei de tratament. Studiile efectuate au dovedit o reducere a incidentei infectiilor respiratorii la copii, manifestate sub forma de rinite, faringite, amigdalite streptococice si bronsite.

Oamenii de stiinta au testat efectele bactericide ale propolisului – extract apos 13% – pe mai multe tulpini de bacterii gram si gram – precum si pe tulpini de bacterii anaerobe izolate de la pacienti cu infectii ale cailor respiratorii superioare.

In urma cercetarilor, s-a ajuns la concluzia ca la concentratii ce variaza intre 6,25 si 1g de extract de propolis/litru, toate tulpinile bacteriene sunt distruse. Totusi, efectele sunt valabile doar la aplicarea topica a preparatelor si nu prin administrarea sistemica a acestora.

Agent analgezic
Cercetatorii de la Universitatea Santa Catarina din Brazilia au realizat un studiu care evidentiaza eficacitatea propolisului ca agent analgezic, in tratamentul unor afectiuni ca astmul bronsic, al bronsitei si al virozelor respiratorii.

Pentru tratamentul acestui tip de afectiuni se foloseste o solutie de propolis 5% in alcool, care stimuleaza procesul de regenerare tisulara in cazul de infectare a leziunilor. Solutia alcoolica de propolis 5% poate fi utilizata si in tratamente sub forma de aerosoli. Pentru aceasta se fac inhalatii in care propolisul este dizolvat in proportii de 1:2 in lapte fiert. Se recomanda ca pacientul sa ramana in repaus circa 25 de minute dupa fiecare sedinta de aerosoli. Aerosolizarea se poate face fie prin inhalatiile simple, fie prin utilizarea unui aparat electric de aerosolizare. Un astfel de tratament dureaza circa 25 de sedinte, iar daca este necesar el poate fi repetat la fiecare trei luni.

In ajutorul astmaticilor
Utilizat ca supliment nutritional, propolisul poate deveni un pretios adjuvant in tratamentul pacientilor astmatici. Sub forma de solutii apoase, acesta a fost aplicat zilnic, timp de doua luni, in tratamentul unor forme moderate de astm bronsic. Studiile efectuate in Egipt cu astfel de extracte au demonstrat ca pacientii carora le-a fost administrat au prezentat o incidenta mai scazuta a crizelor de astm, pe fondul ameliorarii functiei ventilatorii.

Reactii alergice
Doctor biochimist Cristina Mateescu avertizeaza ca, in ultimii ani, in ciuda largii utilizari datorate proprietatilor terapeutice, exista rapoarte privind aparitia de alergii la unele persoane cu sensibilitate cunoscuta (alergii la polen, de exemplu). Pacientii cu astm bronsic pot avea o serie de crize de dispnee in cursul inhalarii propolisului. Ca regula generala, persoanele hipersensibile la albine si la intepaturile acestora prezinta reactii alergice la propolis. La fel se intampla si cu persoanele care sufera de afectiuni cronice: astm bronsic, eczema etc. Nu se stie inca daca alergia apare din cauza propolisului sau din cauza reziduurilor proteice lasate de albine in propolis (chiar venin de albine). Oricare ar fi insa cauza hipersensibilitatii, utilizarea propolisului in scopuri medicale trebuie sa se faca cu multa grija, mai ales la concentratii de peste 30%-40%. La primele semne de alergie la propolis, trebuie consultat imediat un specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.