Romania lupta cu incalzirea globala in Moldova

Romania lupta cu incalzirea globala in Moldova

Sub palmierii din Cancun s-a ajuns la un compromis. Toate tarile lumii isi vor reduce emisiile iar China si SUA au acceptat ca economiile lor sa fie inspectate de ONU.

La recentul summit global pentru mediu de la Cancun, Compromisul salvator a fost decizia ca toate tarile sa-si reduca emisiile care accelereaza incalzirea climatica, iar cele mai sarace sa primeasca ajutorul celorlalte. Romania s-a angajat sa aloce Republicii Moldova 15 milioane de dolari pentru proiecte „verzi”.

Ceva e mai mult decat nimicul de la Copenhaga, era truismul indeobste murmurat de reprezentantii si expertii statelor, de activisti ori de jurnalistii acreditati la Palatul Lunii din Cancun, Mexic. Dupa doua saptamani de negocieri dure in cadrul celei de-a 16-a Conferinte a Partilor Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC), al caror subiect aluneca obositor si usor penibil doar catre fondurile mondiale privind combaterea si adaptarea la schimbarile climatice, in ultimele clipe, statele au semnat un acord salvator.

Ceea ce negociatorii au reusit sa salveze nu a fost insa planeta, nici economiile tarilor mai putin dezvoltate, ci insusi procesul onusian. Organizatia Natiunilor Unite, cu ramura sa UNFCCC, risca sa isi piarda credibilitatea de organism international care mediaza si gireaza acte ce ar impune statelor lumii, prin forta tratatelor, masuri clare de combatere a schimbarilor climatice. Acordul de la Cancun este un compromis si un preambul al unui eventual nou tratat sau protocol care sa urmeze celui de la Kyoto incepand cu 2012.

Promisiuni de miliarde
Nu s-a semnat un document inclusiv, cu putere legala si obligatoriu pentru toate statele membre ONU. Compromisul ultimei zile consta doar intr-un angajament datator de sperante, care prevede in primul rand ca toate tarile lumii isi vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera. China si SUA au acceptat ca economiile lor sa fie inspectate de ONU, iar din cinci in cinci ani ONU va publica reevaluari stiintifice privind starea planetei si a economiilor. Statele care evita despaduririle vor fi recompensate, iar tarile in curs de dezvoltare se vor bucura de transferuri de tehnologii verzi dinspre statele bogate.

Prevederea care a starnit aplauze a fost cea referitoare la fondurile climatice. Tarile in curs de dezvoltare vor primi in scurt timp 30 de miliarde USD pentru adaptarea la schimbarile climatice, iar pe termen lung suma va depasi 100 de miliarde de dolari. Aceleasi state vor gestiona un „fond climatic” al Natiunilor Unite.

Vocea Europei

Connie Hedegaard, comisarul European pentru clima, a fost de departe cea care a reusit sa impinga negocierile catre un rezultat satisfacator. Tintele ambitioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon (30% pana in 2020) si atitudinea cel putin generoasa in privinta fondurilor de ajutorare pentru adaptarea la schimbarile climatice au facut „pressing” la Palatul Lunii. Desi atitudinea extrem pozitiva a UE a condus negocierile catre un angajament, noile state membre ale Uniunii, desi nu s-au opus, si-au exprimat rezerve. Romania e unul dintre acele state.

„Degeaba cheltuieste UE o gramada de bani pentru aceasta reducere, care, totusi, afecteaza si economia. Stiti foarte bine ca si pretul energiei va fi mai scump daca utilizezi foarte multa energie regenerabila. In momentul de fata trebuie sa fim circumspecti, sa vedem ce se intampla in lume si sa nu ne angajam la niste cheltuieli care stim ce inseamna in perioada de recesiune, inclusiv pentru Romania”, ne-a declarat ministrul mediului Laszlo Borbely, prezent la negocierile din Mexic.

Investitii in Moldova

Si pentru Romania subiectul cel mai fierbinte la summit-ul COP 16 de la Cancun a fost finantarea fondului de ajutorare a tarilor in curs de dezvoltare pentru a face fata schimbarilor cimatice. UE a dat deja, in 2010, suma de 2,2 miliarde de euro, iar noua tinta e foarte generoasa: 7,4 miliarde de euro pana in 2012. Deciziile privind modul in care se atribuie fondurile respective se iau, insa, la nivel national. Tara noastra a gasit o solutie ingenioasa.

„In ceea ce priveste pozitia Romaniei, noi ne-am angajat sa dam 15 milioane de euro pana in 2012, din care 5 vor fi alocati anul viitor, iar restul de 10 milioane in 2012. […] am aprobat o nota in Guvern sa alocam aceste fonduri Republicii Moldova, pentru ca exista aceasta posibilitate”, ne-a spus Borbely.

Acesti bani se traduc in proiecte de reducere a emisiilor, proiecte de infrastructura ori de reabilitare energetica a unor cladiri. Intr-una dintre intalnirile bilaterale, Borbely a discutat cu omologul sau din Moldova, Gheorghe Salaru, iar delegatia de la Chisinau s-a angajat ca intr-o luna sa vina cu proiecte concrete, care vor fi monitorizate si realizate pana in 2012.

Durban, 2011

Anul viitor partile UNFCCC se vor intalni in Africa de Sud, la Durban, cu tolba plina de promisiuni politicienesti. Probleme cu totul noi vor fi atacate atunci in premiera. Atat Comisia Europeana, prin directoratul general pentru schimbari climatice, cat si grupuri ecologiste ridica problema schimbarii utilizarii terenurilor, a biocombustibililor si a protejarii padurilor, elemente esentiale in calculul emisiilor.

OECD cere oprirea subsidiilor pentru combustibili fosili. ONU trebuie sa faca sa functioneze un barometru al sanatatii economice a planetei, asa-zisul „Puls Global”. Unicul stat rebel, Bolivia, va trebui convins de oportunitatea unui compromis, iar finantarea adaptarii la schimbarile climatice alaturi de pietele de tranzactie a emisiilor vor ramane spinii infipti in coasta Terrei.

Vox VIP

„In zilele noastre, luam in calcul schimbarile climatice indiferent despre ce am discuta. Saracia, securitatea alimentara si energetica, securitatea resurselor de apa, iar acum chiar si pacea. Impactul schimbarilor climatice a devenit o sursa de conflict, iar daca nu venim cu masuri potrivite se poate transforma intr-o criza si mai mare. Trebuie sa conectam toate aceste lucruri in favoarea securitatii si sa le abordam intr-o maniera cuprinzatoare.

Tinta noastra pentru 2050 este de a avea o dezvoltare globala sustenabila. Pana atunci, ne asteptam ca populatia sa ajunga la 9 miliarde de oameni, cu 50% mai multi decat in prezent, iar tot pana atunci trebuie sa ne reducem cu 50% emisiile de gaze cu efect de sera. Aceasta este provocarea <50-50-50> pe care trebuie sa o abordam si trebuie sa incepem chiar acum, la Cancun. Cred ca putem face asta.” – Ban Ki-moon, secretarul general al ONU

Raul Cazan a participat la summitul de la Cancun din partea 2Celsius Network, platforma jurnalistica dedicata schimbarilor climatice din CEE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *