Padurari de Neamt, patroni peste padure

Padurarii nemteni s-au specializat in adjudecarea licitatiilor publice organizate de Directia Silvica Neamt. Cand nu dau cu ciocanul prin ocoalele silvice, padurarii stau in umbra si controleaza licitatiile si afacerile cu lemn din judet. Chiar daca au fost luati la puricat de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, padurarii nu au avut probleme, pentru ca si-au asigurat din timp spatele.padurari patroni

Ca sa aiba ce pune pe masa acasa, mai multi padurari din Neamt s-au privatizat. Nimic anormal, numai ca firmele lor au lucrari de prestari servicii si exploatari forestiere fix in cadrul ocoalelor silvice unde acestia muncesc. Toate aceste lucruri se intampla sub patronajul lui Maftei Simion, seful Directiei Silvice Neamt, care se face ca nu stie despre afacerile subalternilor. Afacerile cu lemn, dar si licitatiile organizate de Directia Silvica Neamt au devenit specialitatea padurarilor care lucreaza in cadrul ocoalelor silvice din judet. Cand nu dau cu ciocanul prin padure, padurarii se transforma in patroni si se ocupa de administrarea propriilor afaceri cu iz lemnos. Cumpara caiete de sarcini, se duc la licitatii, contracteaza lucrari. Totul se intampla la Directia Silvica Neamt, sub umbrela sefului Maftei Simion, devenit director in decembrie 2008. Pana sa ajunga mai-marele padurarilor, Maftei Simion a fost director comercial in cadrul aceleiasi institutii. In acea functie a avut ca atributii organizarea licitatiilor si verificarea legalitatii documentelor pe care firmele le depuneau. Gheorghe Flutur, pe vremea cand era ministrul Agriculturii, l-a numit pe Simion in fruntea Romsilva, pe care a condus-o timp de doi ani, intre 2005 si 2007. Satul de Bucuresti, si-a dat demisia din motive personale. Nici atunci, nici acum nu observa incompatibilitatea subalternilor.

PAMANTUL O IA LA VALE
Acum patru ani, localnicii din comuna Tarcau s-au plans ca mai multe hectare de padure cad sub drujbele exploatatorilor, iar in cazul unor alunecari de teren vor ramane fara gospodarii. Exploatarea era executata de firma Aditrans SRL, care ar fi distrus drumul comunal. Primarul comunei Tarcau, Iulian Gaina, a dezvaluit: „Aditrans e firma unui silvicultor, Gavrilut, care este bagat la inaintare, pentru ca el cotizeaza catre cei de la Romsilva. Gavrilut nu e singurul. Toti padurarii si-au facut firme. Sunt destui padurari cu firme, chiar suficienti”. Patronul neoficial al firmei Aditrans SRL este padurarul Constantin Gavrilut, de la Ocolul Silvic Brates. In acte apare insa Paul Ciprian Tanasa, un apropiat de-al padurarului. Am sunat la firma pentru a incheia o afacere: achizitionarea a 50 de metri cubi de lemn de fag. A raspuns un angajat care s-a prezentat inginer Crucitu. Dupa ce i-am explicat despre ce e vorba, Crucitu s-a oferit sa dezvaluie numarul de mobil al padurarului Costel, dupa cum il alinta el pe Constantin Gavrilut. Padurarul Costel a confirmat ca el conduce firma Aditrans, dar ca deocamdata nu are lemn de fag pentru ca trebuie sa onoreze o comanda pentru societatea Romanel. Dupa cateva zile, am sunat din nou, de data asta ca jurnalist. L-am luat ca din oala, pentru ca domn Costel a dat in balbaiala: „Eu doar lucrez la firma Aditrans. Ieri am spus ca e firma mea? Am vrut sa va ajut, domne. Domne, si acum taie lemn si care-i problema? M-am intalnit pe drum cu domnul Crucitu. Hai, lasa-ma, ca eu am treaba de nu-mi vad capul”, s-a ratoit padurarul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *