Padurea de la Dealul Negru sa nu mai fie taiata in urmatorul deceniu, cer ecologistii

Padurea de la Dealul Negru sa nu mai fie taiata in urmatorul deceniu, cer ecologistii
Padurea de la Dealul Negru sa nu mai fie taiata in urmatorul deceniu, cer ecologistii

Masivul de sare de la Saratel sa fie rezervatie peisagistica, la Dealul Negru sa se instaureze “prohibitie” pentru lemn pentru urmatorii 10-15 ani, judetul sa renunte, in totalitate, la microhidrocentrale si sa investeasca intr-un perimetru de inmultire a animalelor salbatice pentru a nu decima speciile prin vanatoare. Sunt cererile ecologistilor, care vor o strategie de dezvoltare a judetului sanatoasa.

Presedintele PER Bistrita, Marius Balan, a spus, in cadrul unei dezbateri gazduita de Consiliul Judetean pe marginea sectiunii de mediu amarius balan PER Strategiei de dezvoltare a judetului, ca ecologistii pe care ii reprezinta au cateva solicitari legate de includerea in acest document a unor prevederi clare.

Inca o rezervatie peisagistica: “Se vorbeste ca, in Bistrita-Nasaud, sunt doar doua rezervatii peisagistice. La un judet atat de frumos este extrem de putin. Eu va propun si pe a treia: Masivul de sare de la Saratel, cu un decor exceptional. Pe 1,2 km de drum, turistii isi rup masinile. A sosit timpul, daca vrem sa facem turism, ca acel tronson sa fie, in regim de urgenta, reabilitat. Va spun sincer ca merg acolo in fiecare vara, la tratament. Namolul e foarte bun. Am vazut masini de Dambovita care stau acolo cate doua saptamani si toata lumea reproseaza starea drumului. De asemenea, avand in vedere importanta deosebita a acelui loc – pentru ca Legiunea X-a, cea care l-a raspandit pe Hristos, a poposit si a luat sare de acolo cand a trecut prin Dacia – trebuie considerat un loc de o importanta deosebita”.

Prohibitie la baltile de peste: “Pescarii doresc si instituirea unei prohibitii intre 2 si 5 ani pe tronsoane de balti. Prin Prefectura, prin CJ sa apara o legislatie interna a judetului. Tot vorbim de descentralizare si o putem face si in acest sens. Raul Sieu, de exemplu, are opt mari balti. Doi ani sa fie prohibitie pe prima balta, apoi sa urmeze altele. (…)”.

Alocari financiare pentru “gardienii de mediu”: “Exista programul de “adoptare” a cursurilor de apa, cunoscut sub denumirea de “Kilometrul albastru”. “Vrem sa gasim 80-100 de voluntari, iar eu m-am inscris deja si am luat in grija mea doi kilometri de apa, de la podul Chiralesului pana la balta de la Cristur. Acolo voi veghea sa fie curatenie, dar si sa nu fie braconaj. Nu am voie sa pun mana pe nimeni, dar pot veghea. De asemenea, pe indicatoare voi scrie ce specie poate fi pescuita si care e in prohibitie. Cerem ca acesti o suta de cetateni sa fie sprijiniti financiar”.

“Prohibitie” la lemnul de la Dealul Negru: “La Dealul Negru avem o masinarie austriaca inca functionala care pompeaza apa pentru Bistrita. Dealul Negru e decimat. Vrem sa instauram o prohibitie a lemnului, cu exceptia lemnului de foc pentru cetateni, lemnul de subzistenta. Pe o perioada de 10-15 ani, din aceasta zona sa nu se taie nimic si sa fie impadurita cu sprijinul CJ pentru ca panza freatica a acestui valoros izvor a secat in proportie de 60%”.

Perimetru de inmultirea fondului cinegetic: “Haideti sa gasim un permietru pentru ca cerbul carpatin, cerbul lopatar se pot inmulti, iar perioduc sa fie lasati in libertate ca, intr-adevar vanatoarea sa aiba succes. Se pot scoate bani frumosi din aceasta activitate. Sa ne uitam la modelul lui Tiriac. Putem face si noi acest lucru, dar controlat, cu asigurarea perpetuarii speciilor”.

Interdictie pentru microhidrocentralele: “Ecologistii au inceput sa stranga semnaturi impotriva lor intrucat aceste investitii au distrus mediul. Daca vrem sa facem turism, nu putem sa admiram peisaje printre conducte care, oricum, sunt extrem de daunatoare mediului”.

Solicitarile ecologistilor vor fi analizate si dezbatute public in data de 17 decembrie cand va fi analizat, in intregime, textul Strategiei de dezvoltare a judetului Bistrita-Nasaud pentru perioada urmatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *