Padurea uscaturilor

Seful Directiei Silvice Dolj, PDL-istul Daniel Drignei a inchis ochii la dezastrul din padurile pe care le administreaz

In timp ce padurea din Dolj este taiata ilegal, padurarii condusi de Drignei se ocupa de cresterea oilor si a caprelor

Angajatii Regiei Nationale a Pa-du-rilor – Romsilva cheltuiesc ana-poda banii publici pe care ii obtin din administrarea padurilor statului. Mai mult, sefii ocoalelor silvice de stat dispun de padure dupa bunul plac fara sa dea socoteala nimanui. Cand vine vorba sa faca plati catre diversi agenti economici, oamenii in straie verzi se incurca in cifrele contabile. Totul in favoarea fir-melor care capuseaza Directia Silvica Dolj, la carma careia se afla PDL-istul Daniel Drignei.

Directia Silvica Dolj este una dintre cele mai sarace institutii aflate in subordinea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva. Taierile ilegale, desertificare zonei, dar si lipsa unui management pe masura contribuie decisiv la disparitia ultimelor paduri din Dolj. Un raport al Corpului de Control a scos la iveala „gunoiul” care a fost ascuns de-a lungul timpului in padurile doljene de padurarii platiti din banii publici. Pentru inceput, inspectorii au constatat ca au fost taiati ilegal un numar de 526 de arbori in valoare de cateva sute de milioane de lei, de pe raza Ocolului Silvic Poiana Mare. Mai mult, inspectorii mentioneaza ca padurarii nu tin evidenta proceselor-verbale de constatare a con-tra-ventiilor silvice desi fiecare dintre acestea sunt numerotate. Acelasi lucru se intampla si la Directia Silvica Dolj. „Astfel, nu se poate urmari modul de utilizare al acestor formulare si ca urmare pot exista suspiciuni privind intocmirea in fals ,de catre personalul silvic a unor procese-verbale de contraventie pentru a fi justificate furturile de lemn”, au precizat inspectorii de la Corpul de Control.

Dar ca sa isi mai rotunjeasca ve-niturile padurarii si-au dat acordul ca in padurea de la Ghidici sa se construiasca adaposturi pentru capre si oi. Responsabili de aceasta situatie au fost identificati ca fiind padurarii impreuna cu seful de ocol Poiana Mare de la acel moment, Stefan Deca. Pe langa taierile ilegale si microfermele din padure, Stefan Deca a decis de la sine putere sa amenajeze trei santuri in lungime totala de 2,26 km pentru care a platit aproximativ 150.000 de lei din banii Ocolului, fara sa anunte Directia Silvica. In documentele Ocolului Silvic Poiana Mare au fost identificate trei procese-verbale de receptie a unor santuri semnate de o comisie formata din aproape intreg personalul de la ocol, desi nu exista nici o decizie de numire a acesteia. Procesele-verbale in cauza au fost aprobate de Stefan Deca. Conducerea Directiei Silvice Dolj a declarat ca nu a avut cunostinta despre aceasta amenajare, nefiind identificata nici o licitatie sau atribuire de lucrari in acest sens. „Or, in acest caz era obligatorie res-pectarea procedurilor legale de achizitie privind atribuirea contractelor de achizitie publica. In cadrul ocoalelor silvice de stat aceasta procedura este asigurata de directiile silvice din subordinea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva”, se mentioneaza in raport. Mai mult in bugetul venituri-cheltuieli nu exista fonduri prevazute pentru amenajarea santurilor, buget care se fundamenteaza in primul rand pe devize insusite prin parafa si semnatura de catre conducerea Directiei Silvice. „Apreciem ca in cazul amenajarii santului perimetral de 2,26 km O.S. Poiana Mare a cheltuit fara asigurarea procedurii legale suma de 14.749 lei. Responsabili pentru aceasta situatie sunt seful ocolului Stefan Deca si contabilul sef Liliana Oana Pandia”, sustin inspectorii de la Corpul de Control.

Pus in fata faptului implinit, Daniel Drignei nu a mai avut ce sa faca si a luat cateva masuri de ochii lumii. Astfel, Stefan Deca a fost numit responsabil cu fondul forestier de la O.S. Poiana Mare, cu aceleasi drepturi salariale, mai putin sporul de conducere. Nici subalternii lui Deca nu au scapat pentru ca li s-a redus salariul cu sume cuprinse intre 10% si 30%, pe o perioada de 1-3 luni. Nemultumit de masura luata impotriva sa, Stefan Deca a contestat decizia de retrogradare.

Afacerea puietilor
Directia Silvica Dolj a organizat in lunile februarie si martie noua licitatii pentru contractarea unor lucrari de impaduriri. Firmele contractante se obligau sa pregateasca terenurile, sa planteze puieti si sa-i ingrijeasca pana la „stadiul de masiv”, adica pana cand plantatiile se transforma in paduri. Valoarea totala a lucrarilor depasea suma de 22 de milioane de lei, bani proveniti de la Romsilva. Banii au ajuns la firmele care capuseaza Directia Silvica Dolj. Acelasi gen de lucrari au fost contractate si in anul 2009. Atunci, Ekhol Troust SRl a efectuat in baza contractului de servicii 2646 din martie 2009 lucrari de refacere a padurilor pe raza Ocolului Silvic Poiana Mare, in valoare de 124.890 lei. Aceasta suma a fost calculata gresit, pentru ca in realitate Directia Silvica Dolj trebuia sa plateasca mai putin cu 32.000 de lei. Situatia a fost remediata de un responsabil din cadrul D.S. Dolj fara ca persoanele care au semnat din partea O.S. Poiana Mare situatia de lucrari, respectiv seful de ocol Stefan Deca, contabilul-sef Liliana Oana Pandia si responsabilul Dumitru Dan Neatu, sa fie trase la raspundere. Concret, Deca si subordonatii au achitat pentru 3.000 de puieti neplantati – diferenta ce reiese dintre situatia de lucrari prevazute a fi facute la Rast si procesul-verbal de receptie. In plus, acestia au prevazut in contractul cu Ekhol Trust si plata unor servicii pe care le asigura Romsilva, desi aceste facilitati trebuiau scazute din contract.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *