Paduri intregi au disparut din muntii Padurea Craiului

Paduri intregi au disparut din muntii Padurea Craiului
Paduri intregi au disparut din muntii Padurea Craiului

Paduri intregi au disparut din muntii Padurea Craiului. Marele masacru se vede clar pe imaginile din satelit de acum patru ani, cand spre deosebire de cele actuale copacii erau la locul lor iar padurea exista.

Inspectorii Corpului de Control al Regiei Nationale a Padurilor care au verificat Ocolul Silvic bihorean au descoperit o hotie generalizata: hectare intregi au fost rase fara acte, inclusiv trei rezervatii pretioase de goruni seculari, pastrati pentru reproductie, valoarea de pana acum a prejudiciului fiind estimata la peste doua milioane de lei. Totul s-a facut cu complicitatea sau chiar la initiativa padurarilor care au fost destituiti.

Ministrei Lucia Varga aflata sambata in control, la Ocolul Silvic din Dobresti unde s-a descoperit in urma cu cateva luni marea vandalizare a padurilor i s-a prezentat modul de actiune urmat in marea defrisare. Lucia Varga a declart ca „aceste controalele trebuiau facute la un interval de doi ani.

In acest moment sunt in derulare in judetul Bihor controale si la celelalte ocoale silvice ale regiei cat si la ocoalele private.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a efectuat sambata o actiune de verificare in teren a rezultatelor controalelor efectuate de catre Regia Nationala a Padurilor in anul 2013.

Controalele demarate de Romsilva la mai multe ocoale silvice administrate de regie au avut la baza o serie de sesizari depuse la Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura cat si la sediul central Romsilva. In urma acestor controale s-au depistat abateri grave disciplinare si taieri ilegale la Ocolul Dobresti in special in cantoanele Valea Runcului si Hartoape. In acest ocol au fost taiati ilegal 11.691 mc lemn in valoare de 6.014.355 lei. Cea mai mare parte a prejudiciului a fost facut in cantonul Valea Runcului in suma totala de 4.166.477 reprezentand valoric 78.631 mc lemn.

In urma vizitei in teren a fost observate mai multe aspecte. Primul aspect constatat a fost ca peste 60% din arbori taiati ilegal aveau valoare mare economica, avand varste de peste 100 de ani. Al doilea aspect sesizat: personalul silvic implicat in furturile de arbori a ascuns urmele, taind cioatele la nivelul solului si acoperindu-le cu pamant si resturi vegetale. Cel mai grav aspect la acest canton a fost reprezentat de faptul ca taierile ilegale s-au produs din paduri aflate in zona de protectie speciala, deoarece, datorita calitatii arborilor acesta zona era rezervatie de semintis inscrisa in catalogul national al rezervatiilor, de unde se recolta samanta pentru plantatiile de fag si stejar din judetul Bihor si nu numai.

In urma raportului de control Romsilva a dispus suspendarea raporturilor de munca cu cei implicati direct in acest furt de arbori si trimiterea de plangeri penale catre parchet. Totodata a luat masuri administrative impotriva personalului silvic din cadrul Directiei Silvice Bihor care avea atributii de control si care in ultimii patru ani nu a facut controale in aceste zone desi erau obligati de lege si de normele interne.

 

„Am vazut o padure seculara distrusa si trebuie ca toti cei care au contribuit la distrugerea ei sa plateasca. Cadrul legal existent a permis aplicarea de sanctiuni dar nu suficient de aspre in raport cu faptele facute. Mai mult decat atat, constatam ca este o presiune foarte mare din partea celor care au facut aceste fapte. Acestia au adus avocati si dau in judecata directorii care au curaj sa incerce scoaterea din sistem acestor oameni care au furat si distrus padurea. Din pacate in acest moment cadrul legislativ nu permite luarea unor masuri administrative ferme cu ajutorul carora sa impiedicam abuzurile si furturile. Noul cod silvic va rezolva acesta lacuna si speram sa-l punem in aplicare cat mai repede”a declarat ministrul delegat Lucia Varga.

In acest moment sunt in derulare in judetul Bihor controale si la celelalte ocoale silvice ale regiei cat si la ocoalele private. Acesta actiune face parte dintr-un program amplu de control la nivel national demarat in vederea diminuarii taierilor ilegale si furturilor de lemne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *