Padurile carasene, jefuite ca-n codru!

Padurile carasene, jefuite ca-n codru!
Padurile carasene, jefuite ca-n codru!

Un bilant al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Caras-Severin dat recent publicitatii arata ca anul trecut taierile ilegale de arbori se ridica la un volum de 16.232 de metri cubi, fata de 2013, cand s-au taiat „doar” 4.500 de metri cubi.

Desi diferenta este imensa, ea are totusi o cauza simpla, aceea ca 10.000 de metri cubi s-au taiat doar dintr-o padure privata aflata in administrarea Ocolului Silvic Paltinis. Frauda a fost descoperita abia la inceputul lunii ianuarie 2014, insa se pare ca taierile s-au intins pe o perioada anterioara mult mai lunga.

Si numarul de infractiuni a fost mai mare in anul 2014 fata de anul anterior – 31, respectiv 40, aceeasi situatie fiind si in cazul amenzilor aplicate, al caror numar a crescut de la 119 la 180, ne-a informat Romel Buzescu, directorul ITRSV Caras-Severin.

Cel mai mare volum de arbori taiati ilegal se inregistreaza in cadrul primariilor unde padurile nu sunt pazite, deoarece primarii refuza sa incheie contracte de administrare. ITRSV, impreuna cu Prefectura Caras-Severin au facut demersuri in acest sens, dublate de numeroase actiuni impreuna cu Politia, in incercarea de a convinge primarii sa incheie contracte de administrare a padurilor, pentru ca acestea sa fie pazite, insa s-a dovedit ca edilii prefera sa plateasca amenzi pentru neincheierea acestor contracte, pe motiv ca valoarea lor este prea mare pentru bugetele locale.

O scadere s-a inregistrat in ceea ce priveste volumul de material lemnos confiscat, de la 11.000 m.c. in 2013, la 2.700 m.c. anul trecut, a mai spus Romel Buzescu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente