Padurile din Valcea sub drujbele intereselor

In urma cu aproape trei ani, ZIUA tragea un semnal de alarma ca judetul Valcea este in pragul unui dezastru ecologic, din cauza defrisarilor masive. Dezvaluirile noastre au fost confirmate de ancheta procurorilor.
defrisari
Mii de hectare de padure din Valcea au fost taiate de personaje apropiate si protejate de fosta conducere a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Procurorii si politistii au declansat la vremea respectiva o ancheta in care principalele nume vizate au fost falsul avocat Bogdan Tudor si mai multi angajati ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV). Tudor a pus bazele unei Asociatii a Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR). Caracatita APPR si-a insusit peste 20.000 de hectare de padure din mai multe judete ale tarii. Cel care a denuntat toate aceste ilegalitati a fost inginerul silvic Gheorghe Deaconeasa. Imediat insa, asupra sa a inceput o serie de presiuni care au culminat cu demiterea din functie si chiar cu inscenarea unor procese.

Hotul suedez
Verificarile ordonate de conducerea MADR au gasit o neregula in legatura cu o taiere din padurea proprie a lui Deaconeasa, care la randul sau fusese inselat de o firma suedeza, apartinand lui Denis Rasmunssen. Suedezul, prin firma Rodanc, au taiat „la ras” cota unei obsti de care era responsabil Deaconeasa, dupa care au disparut cu masa lemnoasa si cu tot cu utilaje. Desi sesizarea este veche de mai bine de doi ani, impotriva lui Rasmunssen abia recent a fost declansata urmarirea penala. La randu-i, lui Deaconeasa i-a fost intocmit dosar penal, iar dupa mai multe luni in care cauza a fost tinuta la sertar, dosarul a fost inchis cu rezolutia de neincepere a urmaririi penale.

Cei acuzati de Deaconeasa abia acum au ajuns sa raspunda pentru faptele lor.
Astfel, Tudor Bogdan Ioan este cercetat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, fiind acuzat ca a a practicat avocatura fara drept. Inculpati sunt si Denis Rassmusen si Eusebiu Serban Eusebiu, patronii firmei Rodanc, acuzati de defrisarile masive din nordul judetului Valcea. De asemenea, trei dintre apropiatii lui Bogdan Tudor, sefii de obsti Ion Tomescu, Mircea Ghelman si Panu Misailescu au ajuns in fata magistratilor pentru comiterea mai multor fapte penale. Mafia valceana a lemnului a fost sustinuta de inspectorii ITRSV, Gheorghe Jianu si Gheorghe Dinuca precum si de inspectorul sef Gheorghe Poenaru impotriva carora au inceput cercetarile pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *