Padurile Harvard, vandute via Suedia catre angajatii din Romania

Padurile Harvard, vandute via Suedia catre angajatii din Romania
Padurile Harvard, vandute via Suedia catre angajatii din Romania

Universitatea Harvard, cel mai mare proprietar privat de paduri din Romania, a vandut o parte din suprafetele forestiere pe care le detinea imediat dupa izbucnirea unui imens scandal de coruptie in care au fost implicati angajatii locali ai firmei controlate de prestigioasa institutie.

RISE Project a descoperit ca padurile au fost cedate unui grup de firme suedez condus chiar de catre parteneri si angajati de la Bucuresti ai diviziei de investitii a universitatii americane.

Din firmele suedeze a facut parte si un profesor doctor, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Romania. Primele tranzactii au avut loc la doar cateva luni dupa ce fostul sef al filialei romanesti a firmei detinute de Harvard a fost arestat pentru coruptie si spalare de bani.

Pretul pe hectar incasat de Harvard a fost cu doar 6 lei mai mare decat cel pe care l-a cerut statului roman care avea dreptul sa rascumpere padurile dar nu a facut-o.

In fapt, un suedez de origine romana reprezinta la Bucuresti atat interesele Universitatii Harvard, cat si pe cele ale grupului nordic care i-a cumparat in ultimele luni o parte din paduri. Sorin Chiorescu, 41 de ani, este fondator si director executiv al grupului suedez Greengold, care detine intinse suprafete forestiere in Romania. Concomitent, Chiorescu a fost angajat de fondul de investitii al Universitatii Harvard sa-i administreze o fabrica de placaj din Calarasi.

Sorin Chiorescu a fost secondat in afacerile romanesti de alti doi directori si actionari din grupul suedez: romanul Alexandru Florea si suedezul Jonas Jakobssen.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente