Padurile tropicale “inghit” tot mai mult carbon

Padurile din Africa stocheaza tot mai mult dioxid de carbon, dupa exemplul celor din Amazon, releva un studiu international (Statele Unite, Africa, Asia) care va aparea maine in revista britanica Nature.
padurile tropicale
O retea de 79 de laboratoare instalate in zece tari din Africa a descoperit, pentru perioada 1968-2007, ca absorbtia carbonului de catre arborii acestor regiuni a crescut in proportii comparabile cu cele din padurea amazoniana, adica cu 0,6 tone pe an la hectar.

Arborii capteaza carbonul prin fotosinteza, il incorporeaza in materia lor organica si elimina oxigen, direct prin respiratie si indirect prin descompunerea frunzelor si a radacinilor.

CO2, principalul responsabil de incalzirea globala

Padurile tropicale africane constituie un ecosistem important ce capteaza carbonul si sunt tot odata un depozit de carbon, reducand astfel rata cresterii CO2 din atmosfera, arata studiul, precizand totodata ca ele trebuie protejate.

Cantitatea de carbon stocata anual variaza de la cateva sute de kilograme la cateva tone pe hectar. Padurile tropicale, ce acopera 7-10% din uscat, ar putea stoca, potrivit estimarilor, intre 40 si 50% din dioxidul de carbon prezent in vegetatie.

Ele sunt astfel un element crucial in ciclul carbonului, mai spun autorii.

O specialista de la Institul de Cercetari Tropicale Smithonian, din Panama, Helene Muller-Landau, considera ca absorbtia dioxidului de carbon de catre padurile africane poate avea doua explicatii: fie ele au fost afectate de incendii in trecut, fie au fost perturbate de schimbarile climatice recente.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente