Pamantenii cer aer curat

0
328

Organizatiile ecologiste vor masuri concrete de reducere a emisiilor de gaze.

Zeci de mii de persoane au manifestat sambata, pe strazile a peste 50 de orase de pe glob, pentru a cere guvernelor din lumea intreaga sa adopte urgent masuri concrete care sa stopeze procesul de incalzire a planetei. De la Londra, Berlin si Stockholm, pana la Manila si Taipei, manifestantii au transmis un singur mesaj: „Trebuie sa actionam acum!”.

Arborand afise si pancarte cu diverse sloganuri, precum „Eliminati emisiile de gaze, nu padurile!” sau „Actiunile merg mai departe decat vorbele”, peste 10.000 de manifestanti au defilat pe strazile Londrei sub o ploaie torentiala si pe un frig patrunzator. Ei au trecut prin fata parlamentului, la Westminster, si prin Trafalgar Square, pentru a se regrupa apoi in fata Ambasadei Statelor Unite.

Organizatiile ecologiste au transmis o scrisoare deschisa premierului britanic Gordon Brown, in care ii solicita ca amenintarea incalzirii globale sa devina prioritatea numarul unu a guvernului, „in toate ministerele si in toate politicile adoptate”.

„Faceti dragoste, nu CO2”

Manifestatiile fac parte dintr-o ampla campanie organizata in 50 de tari si prevazuta sa aiba loc in paralel cu summitul de la Bali, Indonezia, unde reprezentantii a peste 190 de natiuni discuta asupra unui nou acord privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

In Suedia, la Stockholm, 1.000 de manifestanti au infruntat frigul pentru a transmite mesaje precum „Faceti dragoste, nu CO2”, „Copiii, pentru climat”, „Furtul ucide”.

Si strazile din centrul Berlinului s-au dovedit neincapatoare pentru miile de oameni care au tinut sa ia parte la evenimentul mondial. Potrivit organizatiilor ecologiste, alti 10.000 de germani au luat parte la manifestatiile organizate in alte orase de pe cuprinsul tarii. La Manila, protestatarii au purtat pe cap mori de vant in miniatura, iar la Carnavalul de Salvare a Climei din Auckland, Noua Zeelanda, 350 de persoane s-au intins pe iarba pentru a „compune” mesajul „SOS Clima”.

SUA si China resping ferm un nou acord

In paralel cu mani-festatiile din Europa, con-ferinta de la Bali a avut parte sambata de o luare de pozitie transanta din partea SUA, care au transmis ferm ca nu vor semna un nou acord „Kyoto 2” asupra reducerii incalzirii globale.

„Nu suntem pregatiti sa facem acest lucru aici”, a declarat reprezentantul delegatiei americane, Harlan Watson, precizand ca SUA pregatesc propriul plan de combatere a incalzirii climatice. Este vorba despre un plan anuntat in septembrie de presedintele George W. Bush, care a invitat 16 tari puternic industrializate, intre care state din UE, Japonia, China si India, sa negocieze un angajament de reducere a emisiilor de gaze pana la mijlocul anului viitor.

In cadrul discutiilor din ziua precedenta, China lansase deja un mesaj cel putin la fel de transant, aratand ca nu va semna un angajament obligatoriu de reducere a emisiilor de gaze. China a invitat SUA si alte tari puternic industrializate sa-si asume cel mai mare rol in lupta impotriva incalzirii globale, in primul rand prin „adoptarea unui stil de viata mai putin extravagant”.

-Nu-i vom permite lui Bush sa distruga eforturile globale de combatere a catastrofelor climatice
manifestant la Londra

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.