Pamantul aduce caldura in calorifere

La primaria comunei Tarcau, judetul Neamt, caldura si apa calda menajera sunt „aduse” de pompe de la 180 de metri adancime. O centrala termica este legata la zece puturi. Sistemul functioneaza dupa principiul folosit de frigidere, doar ca efectul exploatat este de incalzire, nu de racire.produce caldura

Centrala cu pompe de caldura a fost instalata in comuna nemteana Tarcau saptamana trecuta. Pompele in sine si instalarea lor fac parte dintr-un proiect in valoare de 200.000 de euro, finantat in proportie de 65% din fonduri de mediu.

Instalatia este o premiera nationala, spun edilii, care nu-si mai fac griji pentru iernile care vin. Centrala termica va deservi sediul Primariei, al Politiei, al Postei si al Centrului de Informare Turistica din comuna.

Instalatia utilizeaza zece puturi adanci de 180 de metri, de unde se preia o temperatura de 12-18 grade Celsius.

„In centrala termica, prin intermediul unui compresor, un freon ecologic cedeaza caldura in timpul procesului de lichefiere. Acest lichid, care se raceste, este trimis apoi la 180 de metri adancime in cele zece puturi, prin conducte speciale, cu circuit inchis, de unde revine incalzit la circa 12 grade Celsius si procesul se reia”, a explicat Gheorghe Spiridus, administratorul firmei care a realizat instalatia de caldura.

Sistem bun si pentru case

Potrivit acestuia, centrala consuma curent electric, dar cu un randament de 500%. „La un kilowatt de curent electric consumat de compresor se obtin cinci kilowati termici”, precizeaza Spiridus, care spune ca sistemul de la Tarcau, primul de acest fel instalat la o primarie din tara, este compus din doua pompe de caldura de cate 60 kw fiecare, fabricate in Suedia.

„Urmeaza sa furnizam caldura si apa calda menajera si pentru cladirile vecine, ale primariei vechi, unde functioneaza Centrul de Informare Turistica, dar si Posta si Politia din localitate”, a declarat Iulian Gaina, primarul comunei Tarcau.

Edilul mai spune ca ideea incalzirii cu pompe de caldura a preluat-o din Norvegia, unde a vazut un sistem similar. „Toata lumea spune ca trebuie sa faci fum, daca vrei sa ai caldura. Am vrut ca la Primarie sa avem caldura, dar sa nu mai facem fum deloc”, spune Gaina.

Avand in vedere randamentul mare si facturarea serviciilor catre vecini, specialistii estimeaza amortizarea cheltuielilor in cel mult cinci ani. Specialistii mai spun ca pompele de caldura pot fi folosite si pentru locuintele individuale.

„Pentru o casa cu o suprafata medie de 200 de metri patrati, o astfel de centrala, bazata tot pe puturi de mare adancime, costa circa 10.000 de euro”, a precizat Gheorghe Spiridus.

„Toata lumea spune ca trebuie sa faci fum, daca vrei sa ai caldura. Am vrut ca la Primarie sa avem caldura, dar sa nu mai facem fum deloc.” -Iulian Gaina, primarul comunei Tarcau

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *