Pana la sfarsitul secolului, romanii se vor topi de cald

Media temperaturii anuale va creste, in Romania, cu valori cuprinse intre 1,8-2,5 grade Celsius, pana la sfarsitul secolului, se arata in ultimul raport ONU privind schimbarile climatice.

Potrivit presedintelui Societatii Meteorologice Romane (SMR), Constanta Boroneant, cel de-al patrulea raport al grupului interguvernamental de experti al ONU demonstreaza tendinta generala de incalzire. Ea a precizat ca, desi probabil, aceste valori pot parea nesemnificative, impactul este unul major, avand in vedere faptul ca, la nivelul secolului trecut, cresterea mediei temperaturii a fost de 0,6 grade Celsius.

Constanta Boroneant a mai precizat ca aceste cresteri de temperatura vor fi insotite de cresteri ale frecventei fenomenelor meteorologice extreme – seceta si inundatii, ierni calde, cu tot mai putina zapada, veri fierbinti, alternante bruste intre vremea rece si cea calda.

In acest sens, oficialul SMR a afirmat ca aceste prognoze sunt confirmate de evolutia fenomenelor meteorologice din ultimii ani. Astfel, in ceea ce priveste anul 2007, temperatura maxima absoluta a fost depasita pe parcursul celor trei luni de vara, in iulie inregistrandu-se 148 de cazuri de depasiri ale maximei de 40 de grade Celsius.

De asemenea, iulie a fost luna cu numarul record de zile consecutive caniculare – zece zile la Calarasi, Bucuresti-Filaret si Drobeta Turnu Severin. „Privita sub aceste aspecte, vara din 2007 a fost comparabila ca intensitate medie pe tara cu cea din 1946”, a mai spus Constanta Boroneant.

Totodata, aceasta a explicat ca aceste cresteri de temperatura prognozate de grupul de experti pentru schimbari climatice iau in calcul cel mai pesimist scenariu, conform caruia statele vor mentine acelasi nivel de emisii de gaze cu efect de sera.

In acest sens, presedintele SMR a aratat ca un nou acord international privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ar trebui sa stabileasca tinte mai putin drastice decat cele prevazute de Protocolul de la Kyoto, astfel incat angajamentul sa fie asumat si de catre marile puteri industriale, cum este cazul Statelor Unite ale Americii care nu au ratificat acordul de la Kyoto

Sursa: Ziare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *