Panouri solare transparente – fuziunea de energie si frumusete

Panouri solare transparente - fuziunea de energie si frumusete
Panouri solare transparente – fuziunea de energie si frumusete

Celulele solare, colorate si transparente, sunt inventia profesorului de electronica, Jay Guo, de la Universitatea din Michigan . Intr-o zi acestea pot fi utilizate pentru a face vitralii, insertii de sticla colorata in usi sau chiar in ochelari de soare, capabili sa converseze energia solara in energie electrica. Panourile solare din aceste elemente pot fi montate nu numai pe partea de sus a cladirilor, ci si in geamurile si peretii de sud si de vest, ceea ce face proiectul atractiv pentru continuarea cercetarilor.

” Credem ca putem crea panouri solare mult mai atractive, de orice culoare si forma. Este interesata in special posibilitatea de a folosi astfel de panouri in interiorul cladirilor”, – spune Jay Guo.

Pentru a demonstra tehnologia, dlui a creat un panou solar mic de marimea unei palme, sub forma de steag national SUA. Dungile rosii si fondul albastru sunt celule solare eficiente de 2 %. Daca in viitor vor fi utilizate celule solare organice high-tech, apoi eficienta de astfel de panouri solare va fi de 10%, acest rezultat a fost obtinut intr-un laborator de cercetare.

Spre deosebire de panourile solare standard, celulele colorate nu interactioneaza cu toate tipurile de unde de lumina si, in consecinta, nu produc o cantitate mare de energie potentiala. Insa datorita acestui fapt a fost obtinuta transparenta panourilor solare Guo, deoarece o parte de lumina este folosita pentru iluminat, ci nu pentru a genera energia electrica.

Panourile solare colorate sunt fabricate printr-o tehnologie simpla, si anume – prin utilizarea straturilor de siliciu amorf de diferite grosimi. Intr-adevar, vopseaua nu este utilizata, iar grosimea panoului este de doar 6-13 nanometri. Un alt avantaj important este faptul ca celulele fotovoltaice colorate capteaza lumina din orice punct de pe suprafata lor, indiferent de pozitia soarelui pe cer. In afara de culorile albastru si rosu, a fost descoperit si verde, el pur si simplu nu este prezent pe steag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *