Paradisul din Galapagos isi pierde testoasele

Insulele Galapagos, declarate patrimoniu al umanitatii in pericol, celebreaza in aceste zile descoperirea unei specii de iguana si totodata trag un semnal de alarma in fata riscului ca anumite specii de testoase-gigant, simbol al arhipelagului, sa dispara, anunta AFP.
insulele galapagos
In insulele care i-au servit naturalistului britanic Charles Darwin pentru a elabora teoria evolutionista, anul 2009 a inceput cu o veste buna.

O echipa de oameni de stiinta din Italia si Ecuador a anuntat, la inceputul lunii, descoperirea unei „iguane roz”, o noua specie de soparla, diferita de toate cele cunoscute pana acum, potrivit lui Washington Tapia, director de cercetari in Parcul National Galapagos.

Insulele Galapagos se bucura de o flora si o fauna unice datorita localizarii lor, la confluenta a trei curente oceanice, precum si gratie izolarii extreme.

Compus din 30 de insule situate in Oceanul Pacific, arhipelagul este considerat patrimoniu natural al umanitatii din 1978. Iar din 2007, UNESCO l-a declarat patrimoniu in pericol.

„Solitarul George” nu poate procrea

Oamenii de stiinta sunt nelinistiti si din cauza singurului exemplar de testoasa-gigant din lume din specia „Geochelone Abigdoni”, numit „Solitarul George”, care nu poate procrea. George, de 105 ani, a fost prezentat unor femele dintr-o specie vecina, alaturi de care coabiteaza din 1993, insa fara rezultat.

Din cele 14 specii de testoase-gigant descoperite in insule, trei s-au stins deja, iar altele sunt in pericol, amenintate de turismul international.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *