Parc eolian pe varfurile Batrana si Surdu: Primarul Sibiului e de acord, asociatiile de turism nu

0
525
Parc eolian pe vârfurile B?trâna ?i Surdu: Primarul Sibiului e de acord, asocia?iile de turism nu
Parc eolian pe vârfurile Bătrâna şi Surdu: Primarul Sibiului e de acord, asociaţiile de turism nu
Parc eolian pe varfurile Batrana si Surdu: Primarul Sibiului e de acord, asociatiile de turism nu
Parc eolian pe varfurile Batrana si Surdu: Primarul Sibiului e de acord, asociatiile de turism nu

O companie din Sibiu a depus, de curand, la Protectia Mediului, un studiu pentru implementarea „Parcului eolian Batrana – Surdu” in Paltinis, ce prevede amplasare a 29 de turbine, de aproximativ 150 metri inaltime si 100 latime pe cele doua varfuri muntoase. Impotriva acestei intentii, SKV Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor, a lansat o petitie online, afirmand ca distruge orice posibilitate de evolutie viitoare a statiunii. Primarul Sibiului crede, in schimb, ca este “un lucru bun”. 

Proiectul realizat de S.C. Sifee Wind Energy SRL Sibiu “in conditiile prevazute de proiect si „Studiul de evaluare adecvata de mediu” aferent, distruge orice posibilitati de evolutie viitoare a statiunii si compromite, din punct de vedere turistic, sportiv, urbanistic, peisagistic si ecologic, tot ce s-a realizat pana in prezent prin mari eforturi, intr-o lunga perioada de timp”, spun reprezentantii asociatiei de turism, care aduc drept argumente poluarea fonica, dar mai ales cea vizuala.

Potrivit acestora, din proiect rezulta ca turbinele eoliene vor produce un zgomot permanent, de provenienta mecanica si aerodinamica, care va insuma 107 dB, desi invelul admis este de 55 dB, in acelasi timp afirmandu-se ca nu va deranja Vila Nora, cea mai apropiata cladire din Paltinis, aflata la circa 2,6 kilometri de parcul eolian propus. “Turbinele eoliene urmeaza a fi dispuse intr-un perimetru de interes maxim a statiunii, in domeniul sau schiabil de varf, zona somitala Gaujoara – Batrana – Surdu. (…) Prin dispunerea parcului eolian se compromite in mod flagrant si definitiv viitorul Paltinisului ca statiune turistica de vara si de iarna, deoarece se distruge produsul ei principal: natura nealterata, peisajele unice al muntilor inconjuratori, precum si domeniul sau schiabil deosebit, ce se intinde pe inaltime intre cota 1963 – 1250 m altitudine (713 m diferenta de nivel), ecart foarte rar intalnit in zonele de schi din Carpati”, mai spun acestia.

Intrebat despre acest proiect, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca nu vede de ce dezvoltarea zonei ar fi oprita de un parc eolian. „Chiar nu cred ca nu se impaca una cu alta, mi se pare o exagerare”, a declarat primarul Sibiului, care considera ca proiectul este un lucru bun.

„Cred ca este un lucru bun, zona vizata nu este foarte aproape de Paltinis ci e un pic mai departe, nu este dezvoltata turistic si chiar daca ar merge turistii pe acolo nu cred ca ar fi o mare problema cu aceste eoliene. Daca dorim sa avem resurse regenerabile trebuie sa acceptam si compromisuri de acest tip”, a spus Iohannis.

Sibiul face parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Paltinis-Cindrel, din care fac parte Poplaca si Consiliul Judetean si a carei scop este de a dezvolta aceasta zona turistica. Parcul eolian este propus a fi construit pe terenurile apartinand comunelor Cristian si Rasinari.

Petitia online a Asociatiei Carpatine este la adresa http://www.petitieonline.com/sos_statiunea_paltinis_sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.