Parcul Bordei, miza in campania electorala

Mai nou se cauta un notar pentru a perfecta schimbul de terenuri intre Costica Constanda si Primaria Capitalei, adica intre Parcul Bordei si Satul Francez. Primarul general, Adriean Videanu, l-a acuzat ieri pe edilul Sectorului 1 ca, desi pozeaza in salvatorul zonei verzi, refuza sa emita un certificat de urbanism necesar rezolvarii acestei pro-bleme. Chiliman se apara si spune ca legea s-a modificat intre timp.

Circul din jurul Parcului Bordei ia amploare, miza electorala fiind mare. Cred, si sper ca nu gresesc cand spun ca problema in acest moment se pune in felul urmator: cine salveaza Parcul Bordei este salvatorul lumii. Persoana care va apuca sa spuna prima, repet, prima, ca a reusit sa pastreze Parcul Bordei asa cum era inca de pe vremea lui Carol al II-lea, o zona destinata bucu-restenilor, va avea multe voturi in plus in campania electorala. Pana atunci vor aparea tot felul de acuze, dovezi si critici, atat de o parte, cat si de cealalta.

Ieri, primarul Adriean Videanu l-a acuzat pe edilul Andrei Chiliman ca a impiedicat schimbul de terenuri intre muncipalitate si Costica Constanda. Marul discordiei este un certificat de urbanism care servea la dezmembrarea terenului din Parcul Bordei, act ce n-a fost emis de primarul Sectorului 1. Dezmembrarea era necesara pentru ca afaceristul sa poata ramane cu 4.600 de metri patrati in zona verde, restul de 28.000 dandu-i la schimb cu Satul Francez.

VIDEANU VREA SCUZE. „Articolul 29 din Legea 350 din 2001 spune clar ca eliberarea certificatului de urbanism este obligatorie. Chiliman, cu mana dumnealui, a semnat pentru Constanda in 2004 un certificat de urbanism pentru dezmembrarea terenului din Parcul Bordei. Ii solicit sa-si ceara scuze si sa-si asume incompetenta crasa de care au dat dovada angajatii sai”, a spus Videanu.

In-tre-bat cum va rezolva problema Parcului Bordei, edilul-sef al Ca-pitalei a spus ca va apela la un ca-binet notarial care sa ia in calcul cele declarate de Chiliman si sa faca schimbul.

„Daca cineva contesta schimbul de terenuri, Chiliman va trebui sa raspunda. Pana la sfarsitul acestei saptamani sper ca lucrurile sa se clarifice”, a adaugat Videanu.

LEGE SCHIMBATA
. De cealalta parte a baricadei, edilul de la Sectorul 1 se apara si spune ca din 2004 pana in 2008 legea s-a schimbat si ca pentru astfel de dezmembrari nu mai este nevoie de certificat de urbanism. „In 2004 cand mi-a cerut certificat de urba-nism, era vorba de separarea celor 4.600 de metri patrati din Parcul Bordei de restul zonei verzi, teren identificat pe Turgheniev. Constanda putea de atunci sa faca dezmembrarea. Dar nu s-a folosit de act. Acum solicitarea nu mai este pentru terenul din Turgheniev, ci pentru un teren in Eliade. Sa-l ia de mana pe Constanda si sa se duca la un notar, dar va avea o problema, pentru ca la Comisia Administrativa de la Senat a trecut solicitare privind exproprierea pe cauza de utilitate publica a Parcului Bordei”, a spus Chiliman.

Toate bune si frumoase, numai ca, prin 2006, cand legea era deja schimbata, Chiliman a mai semnat un certificat de urbanism exact pentru un caz asemanator. In legatura cu suma ceruta de afa-cerist, de 18.000.000 de euro, drept despagubiri morale, aceasta a revenit in conturile municipalitatii, decizia Trezoreriei de a executa conturile Primariei Capitalei fiind ilegala.

Orgoliile sunt mari, iar daca cineva voia cu adevarat sa salveze Parcul Bordei facea toate demersurile pentru expropriere pe cauza de utilitate publica inca de acum patru ani, de cand Jurnalul National a inceput campania pentru salvarea zonei verzi, si nu acum, in prag de alegeri locale.

Cert este un lucru: daca schimbul va fi facut, Constanda se va alege cu 28.000 de metri patrati in Satul Francez, cu 4.600 in Parcul Bordei si cu 39 de apartamente, doua centre medicale, o gradinita si cateva anexe, pe toate cum-parandu-le doar cu 5.800.000 de euro.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *