„Parcul European al alunilor infratiti” se afla in Vrancea

„Parcul European al alunilor infratiti" se afla in Vrancea
„Parcul European al alunilor infratiti” se afla in Vrancea

Domnul Ionica a fost profesor de biologie. Si-a dedicat intreaga viata studierii alunului, dupa ce acest arbust i-a salvat viata in tinerete cand niciun medic nu i-a dat speranta ca o sa scape de calculi renali fara operatie. Nu doar ca a scapat, dar a depasit varsta de 80 de ani si ne spune ca traieste datorita alunului. De aceea si militeaza pentru plantarea acestuia pe langa orice casa. El a adunat aluni din toate tarile Europei si i-a aclimatizat in propria gradina.

Iar profesorul pensionar vrancean a reusit o reala performanta. „M-am gandit sa altoiesc alunii pe soiul romanesc autohton, unul din padure, salbatic. Asa am obtinut planta mama care are o zestre genetica de a rezista pana la -32 de grade, ceea ce a facut ca un cetatean din Florenta sa vina sa ia aluni de la mine ca la ei dupa – 6 grade trebuie sa ii acopere cu plastic“, a spus Ionica Sava, porofesor pensionar de biologie.

Ionica Sava a plantat in propria sa gradina din comuna Dumbraveni peste o suta de aluni, numind-o simbolic „Parcul European al alunilor infratiti”. Profesorul spune ca si-a marit pensia cu 40% datorita alunilor, dar si-a imbunatatit si sanatatea.

„La varsta pe care o am merg 10 km pe jos fara sa obosesc, eu am 81 de ani, particip si la cros, dar la noi nu se face asta, multe rude si vecini imi spun ca sunt prea slab, pai hai sa vedem care alearga pana la Dumbraveni“, a mai afirmat Ionica Sava.

„Este foarte cunoscut, nu numai aici in comuna Dumbraveni, ci in toata tara. De cate ori am fost la dansul primea telefoane si era solicitat pentru acesti puieti de alun. Eu am luat 10 aluni de la domnul profesor, dar s-au prins 8 ia uitati in ce stil arata, o frumusete de imi creste inima, ma simt extraordinar cand intru in gradina si ii vad“, a spus Costel Spanu, fermier.

Dincolo de rolul alimentar si economic, profesorul considera ca alunul are si un rol ecologic. Din aceasta perspectiva, el spune ca a inaintat autoritatilor locale, dar si Ministerului Agriculturii un proiect privind plantarea de aluni pe terenurile degradabile, pentru a micsora efectele secetei, dar si pericolul inudatiilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,329FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente