Parcul Floreasca, amenintat de un cartier de turnuri

Un investitor cipriot vrea sa construiasca chiar in buza parcului patru cladiri de aproape 30 de etaje

Chiar langa acestea se afla si o cladire monument, fosta Hala Ford, care va fi sufocata de cele patru constructii
Problema arhitectilor: stadutele din zona nu ar rezista traficului generat de turnuri

Dupa ce Parcul Cismigiu a fost la un pas de a fi inconjurat de patru turnuri de 30 de etaje, iar intre Parcul Tineretului si betoane mai sta doar o hotarare de consiliu, acum a venit randul Parcului Floreasca de a fi vanat de samsarii imobiliari. Un investitor cipriot vrea sa faca nu mai putin de patru turnuri, toate cu aproape treizeci de etaje, pe Calea Floreasca, chiar in coasta parcului, in incinta fostei intreprinderi Automatica. Pe acest teren se afla si Hala Ford, monument istoric, care, desi investitorii spun ca va fi restaurata, va fi sufocata de cele patru cladiri de aproape 100 de metri inaltime. Proiectul a fost prezentat Comisiei tehnice de urbanism, miercuri, si a starnit numeroase controverse. „Ne dorim o alta alura a ansamblului la limita unui parc.

Eu as cauta sa preiau lungimea Halei Ford si sa fac constructii de 7-8 etaje, cu coline intre ele. In plus, la contructii de 30 de etaje sunt probleme in ceea ce priveste circulatia. Desi Calea Floreasca ar putea prelua un asemenea flux de trafic, stradutele din spate, nu”, ne-a declarat Viorel Hurduc, presedintele Comisiei. De aceeasi parere a fost si arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold: „Patru constructii de 30 de etaje, este exagerat. Dar, daca te uiti de sus la oras, este posibila implementarea unei constructii inalte pe acest teren, insa cel mult 20 de etaje. Nici Calea Floreasca si nici strazile din jur nu ar putea suporta un flux de trafic generat de patru cladiri de aproape 30 de etaje „, ne-a declarat Bold.

„Numai turnuri se pot pune aici”

In ciuda criticilor venite de la membri comisiei, arhitectul Florin Machedon, care a prezentat proiectul si care vine la aproape fiecare sedinta cu cate o propunere de turn, in puncte cheie ale orasului, a sustinut ca altceva nu se poate proiecta pe teren si i-a sugerat presedintelui comisiei sa faca el coline. „Numai turnuri se pot pune aici. Altceva nu se poate”, a declarat Machedon in fata membrilor comisiei.

Primarul Videanu, prezent si el la discutie, a spus ca Primaria Capitalei are in vedere sa cumpere o asemenea constructie veche cum este Hala Ford, pentru a amenaja o galerie de arta acolo, insa, deocamdata nu este nimic cert. Asta deoarece, in ciuda bunelor intentii, in ultimii ani municipalitatea nu prea si-a exercitat dreptul de preemtiune in ceea ce priveste achizitia de cladiri monument, anul trecut cumparand doar cateva darapanaturi.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *