PATRES: O treime din producatorii de energie regenerabila, in pragul insolventei

PATRES: O treime din producatorii de energie regenerabila, in pragul insolventei
PATRES: O treime din producatorii de energie regenerabila, in pragul insolventei

PATRES – Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania a dezbatut, la intalnirea anuala, schimbarile legislative din domeniul energiei regenerabile. In opinia investitorilor, din modificarile legislative necoordonate cu nevoile pietei va rezulta intrarea in insolventa a circa o treime din producatorii de energie din surse regenerabile, mai ales ca nivelul finantarilor bancare a creditelor este mare in acest sector, iar efectul va fi un potential “default” bancar de circa 1,5 – 2 miliarde de euro.

Presedintele PATRES, dr. prof. univ. Viorel Lefter este de parere ca “desi patronatul nostru exista doar de un an, am reusit sa intreprindem actiuni importante la institutiile abilitate ale statului, actiuni de modificare legislativa care vizeaza protejarea producatorilor de energie regenerabila. In acest sens, reprezentantii PATRES au avut intalniri multiple cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (A.N.R.E), cu Ministerul Energiei, IMM si Mediul de Afaceri, cu membrii Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, precum si cu reprezentanti ai institutiilor abilitate in domeniul energiei. Mai mult, PATRES a intreprins diverse activitati, printre care intalniri cu conducerea Asociatiei Romane a Bancilor, unde s-a atras atentia reprezentantilor acestora cu privire la desele schimbari care au avut loc in cadrul legislativ din ultimii doi ani si care au pus in pericol viabilitatea investitiilor realizate in domeniul energiei regenerabile in Romania. Din calculele efectuate de PATRES, rezulta intrarea in insolventa a circa o treime dintre producatorii de energie din surse regenerabile, efectul fiind un potential default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde euro. Totodata, PATRES a transmis memorandumuri atat catre Presedintele si Guvernul Romaniei, privind situatia dificila in care se afla producatorii de energie din surse regenerabile, cat si catre Ambasadele tarilor din care provin investitiile din sectorul nostru, pentru a le expune schimbarile legislative care au avut loc in ultimii doi ani, afectand direct rentabilitatea lor.

George Niculescu, directorul executiv in cadrul PATRES, este de parere ca “cea mai mare ingrijorare a membrilor PATRES sunt desele modificari legislative ale institutiilor statului, care au loc <<in timpul jocului>>, fara ca producatorii din acest domeniu sa fie consultati intr-un mod real. Aceste modificari apar surprinzator, dupa ce investitorii si-au facut un business plan, au finantat afacerea, au construit si pus in functiune capacitatile de productie, iar acum, acestia sunt aproape in incapacitate de plata a creditelor. Aici intervine rolul patronatului nostru, de a fi un mediator si un organism direct implicat in procesul legislativ si de a influenta in mod transparent si corect deciziile vitale pentru sectorul economic al energiei regenarabile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *