Bani pierduti prin paletele eolienelor

Bani pierduti prin paletele eolienelor
Bani pierduti prin paletele eolienelor
Bani pierduti prin paletele eolienelor

Ingradite de noua conjunctura, pasiunile pentru energie regenerabila au inceput sa se stinga.

Cu cativa ani in urma, atat activistii pentru protectia mediului cat si privitorii de pe margine sustineau in cor ca viitorul nu poate fi altul decat bazat pe energie verde, regenerabila. Zis si facut. Oamenii de afaceri au inceput sa investeasca intr-o noua „pasiune“, sustinuta si de ministerul de resort, care le acorda certificate verzi, sustinere financiara si morala.

Mai mult, lucrul mergea bine, mai ales cand omul punea seara capul pe perna gandindu-se ca face un bine mediului inconjurator si se aduna si un profit in cont. Dar, pentru ca orice minune nu tine decat prea putin timp, acelasi minister s-a convins de faptul ca acele calcule facute in pripa reduceau serios bugetul alocat. De aceea a redus valoarea certificatelor pana cand acestea nu au mai reprezentat nimic.

Mai mult, prezent la Resita, ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, le-a transmis respectivilor investitori prin presa caraseana ca am depasit ponderea de „verde“ in productia de energie si ca ar trebui sa se opreasca. In acest caz, respectivii oameni de afaceri, rand pe rand, fie au renuntat, fie li s-a respins autorizatia.

O reevaluare a bazei de date aflata la Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin arata ca pe segmentul parcuri eoliene doua planuri urbanistice zonale (PUZ) au fost clasate in procedura pentru aviz de mediu si 12 parcuri eoliene aflate in procedura pentru obtinerea acordului de mediu au primit decizie de respingere, iar pe segmentul microhidrocentrale (MHC) patru au primit decizie de respingere la acordul de mediu.

Decizii similare au primit si trei parcuri fotovoltaice (doua in procedura pentru aviz de mediu si unul pentru acord de mediu). Respectivele investitii care au cazut in cap vor afecta (sau nu) comunitatile din Brebu, Caransebes, Fenes, Mehadia, Baile Herculane, Domasnea, Sasca Montana, Ciuchici, Naidas, Garnic, Oravita, Socol, Pojejena, Berzasca, Vrani si Racasdia. Sau, mai precis, niciun kilowatt produs acolo nu ne va aprinde becurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *