Pe 16 martie, in Piata Palatului, adu cat mai multe PET-uri si poti ajuta Iasul sa devina capitala Earth Hour Romania

Pe 16 martie, in Piata Palatului, adu cat mai multe PET-uri si poti ajuta Iasul sa devina capitala Earth Hour Romania

Iesenii sunt invitati sa se implice in cea mai importanta campanie internationala de mediu. Vino pe 16 martie, in Piata Palatului, adu cat mai multe PET-uri si poti ajuta Iasul sa devina capitala Earth Hour Romania. Municipiul concureaza cu alte doua orase – Timisoara si Bistrita.

Iasul este unul din cele trei orase calificate in finala pentru desemnarea Capitalei Earth Hour Romania. Alaturi de Timisoara si Bistrita, Iasul va participa la finala din 16 martie, finala care va decide ce oras din Romania este cel mai implicat in construirea de strategii pe termen mediu si lung, in beneficiul cetatenilor si al naturii. La comnpetitie s-au inscris 20 de orase din Romania, inclusiv Bucuresti, Constanta, Cluj Napoca sau Brasov. In urma analizei dosarelor de inscriere, organizatia WWF – World Wide Fund For Nature a stabilit trei finalisti – Iasi, Timisoara si Bistrita.

Fiecare din orasele inscrise in competitie a intocmit un dosar, in care au fost prezentate proiectele si initiativele din domeniul protectiei mediului inconjurator derulate in anii precedenti, cat si pe cele ce urmeaza a fi implementate in viitorul apropiat, inclusiv planurile pentru organizarea Earth Hour 2012. Domeniile avute in vedere au fost: actiunile pentru protectia mediului, economisirea energiei si investitii in surse de energie regenerabila, gestionarea si extinderea spatiilor verzi, educatie si comunicare, colaborari cu organizatiile neguvernamentale din domeniu, dezvoltarea retelei de transport in comun sau conservarea biodiversitatii.

PET-uri pentru o capitala

Pe 16 martie, in Piata Palatului Culturii vor fi adunate deseuri PET, cantitatea colectata ajutand Iasul sa devina capitala Earth Hour Romania. Conform Regulamentului, orasul in care va fi colectata cea mai mare cantitate de PET-uri va fi desemnat Capitala Earth Hour Romania 2012. Orasul castigator va fi promovat la nivel national si international si va gazdui evenimentul oficial de pe 31 martie 2012, la care vor participa reprezentantii WWF, organizatorii campaniei Earth Hour. Pe 16 martie 2012, intre orele 8.00 – 16.00, va avea loc o intrecere intre cele 3 orase nominalizate, iar evenimentul va fi transmis in direct de un post national de televiziune. Iesenii sunt invitati in aceasta perioada sa aduca in Piata Palatului Culturii cat mai multe PET-uri. Pentru aceasta campanie a fost solicitata implicarea institutiilor de invatamant din Iasi si a organizatiilor neguvernamentale

O provocare pentru fiecare dintre noi

Earth Hour este un eveniment pentru fiecare dintre noi, un prilej de a ne arata atentia fata de problemele de mediu care ne afecteaza in mod direct, din ce in ce mai mult. Earth Hour inseamna, de asemenea, vointa si bucuria de a transmite mesajul mai departe si de a-i indemna pe cei din jur sa se alature campaniei.

Provocarile li se adreseaza nu numai oraselor, ci si publicului larg, companiilor si celebritatilor, ca mecanism de raspandire a mesajului si de responsabilizare in ceea ce priveste modul in care ne raportam la mediu si la resursele naturale. „I Will If You Will”, noua platforma globala a campaniei, are scopul de a ilustra faptul ca oricare dintre noi, indiferent de functie, domeniul de activitate sau statut social, are puterea de a schimba ceva in lumea sau in anturajul in care traieste.

De la an la an, miscarea Earth Hour, initiata si coordonata la nivel global de WWF, capata proportii din ce in ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni si, totodata, inducand un sentiment de apartenenta la o comunitate, in randul celor care sarbatoresc Earth Hour de fiecare data. Evolutia spectaculoasa pe care a cunoscut-o miscarea, de la prima editie din 2007 cu un singur oras participant (Sydney) si pana in prezent, cu o participare de peste 5200 de orase din 135 de tari, a demonstrat ca 1.8 miliarde de oameni din intreaga lume isi doresc sa faca ceva concret pentru mediul inconjurator. Mai mult, de-a lungul timpului, ei si-au impartasit in mod voluntar povestile, ideile si planurile de actiune in beneficiul naturii, aratand ca le pasa si ca vor sa se dedice mai mult acestei cauze. Astfel, Earth Hour a devenit un simbol important al unui angajament mult mai complex decat ceea ce presupunea evenimentul la inceput – stingerea luminilor pentru o ora.

Reciclarea PET

Plasticul si derivatii sai au devenit indispensabili vietii noastre. Majoritatea ambalajelor si a obiectelor utilizate frecvent, inclusiv imbracamintea, sunt fabricate din fibre de plastic. Acest material provine din prelucrarea celei mai valoroase resurse a Terrei- titeiul. Productia de plastic utilizeaza aproximativ 8 % din productia de petrol. Procentual pare putin, insa cantitatea de petrol utilizata este foarte mare.

Perioada de descompunere in mediul natural dureaza sute de ani, si in plus cu cat fragmentele sunt mai mici cu atat devine mai periculos pentru animale si oameni, iar in timpul descompunerii se degajeaza dioxina, o substanta foarte periculoasa. Reciclarea unei tone de material plastic, in functie de compozitia sa, economiseste intre 700 si 1,8 tone de petrol brut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *