PE: Exporturile de deseuri nucleare catre state terte ar trebui interzise

PE: Exporturile de deseuri nucleare catre state terte ar trebui interzise

Exportul deseurilor nucleare catre state terte ar trebui interzis, daca nu este exportat in scopul reciclarii si apoi reimportat in UE, in timp ce exporturile in interiorul UE ar trebui permise doar cand sunt reglementate de acorduri bilaterale.

Deputatii europeni au sustinut, de asemenea, reguli mai stricte in ceea ce priveste siguranta si formarea profesionala a lucratorilor si au cerut control mai strict si competente de investigare in cazul autoritatilor nationale, dar si mai multa cercetare in ceea ce priveste alternativele privind depozitarea deseurilor la adancime.

In temeiul directivei propuse, fiecare stat membru ar trebui sa elaboreze politici si programe care sa asigure ca deseurile nucleare sunt gestionate si depozitate definitiv in conditii de siguranta. Politicile nationale ar trebui sa includa planuri de gestionare a stocurilor si a tuturor instalatiilor, chiar si dupa inchidere.

„Parlamentul European a solicitat de mai multe ori o directiva privind prelucrarea deseurilor radioactive si a combustibilului uzat si evenimentele din Fukushima au aratat ca am avut dreptate. Suntem optimisti in ceea ce priveste ideea unei directive si ne dorim ca aceasta directiva sa fie mai puternica si mai clara”, a declarat in timpul dezbaterii de miercuri Romana Jordan Cizelj (PPE, SL), care a elaborat rezolutia. Rezolutia a fost adoptata cu 489 voturi pentru, 52 impotriva si 75 abtineri.

Interzicerea exporturilor catre state terte

Unul dintre aspectele cele mai controversate pentru deputatii europeni a fost daca sa permita exportul deseurilor in afara UE. In timpul votului, membrii PE au sustinut in cele din urma optiunea de a interzice exportul catre tarile terte, contrar propunerii initiale a Comisiei pentru energie. Amendamentul comisiei parlamentare a fost respins cu 311 voturi pentru, 328 impotriva si 7 abtineri.

Doua grupuri politice (S&D, ALDE) au vrut sa ramana la propunerea initiala a Comisiei, potrivit careia fiecare stat membru ar fi responsabil pentru eliminarea deseurilor pe care le produce si sa permita exportul catre un alt stat membru UE doar prin acord bilateral. Plenul a adoptat propunerea socialistilor, de a permite exportul de deseuri numai din motive de reciclare si numai daca sunt reimportate in UE. Grupul Verzilor a sugerat ca exporturile sa fie permise numai in cadrul UE si doar in cantitati reduse, in timp ce Grupul GUE/EFA a propus interzicerea exporturilor pe teritoriul UE.

Siguranta lucratorilor si competente de investigare puternice pentru autoritatile nationale

Lucratorii implicati in gestionarea deseurilor radioactive, de la generare pana la depozitarea definitiva, trebuie sa beneficieze de protectie adecvata si de formare profesionala, au insistat membrii PE, care au sustinut, de asemenea, accelerarea competentelor de investigare ale autoritatilor competente. Autoritatile nationale ar trebui sa aiba competenta de a efectua regulat „evaluari de securitate, investigatii si controale” si „daca este cazul” sa ia masuri executorii, au spus deputatii europeni.

Cercetarea alternativelor in ceea ce priveste deseurile puternic radioactive

Parlamentul a sustinut ideea intensificarii cercetarii alternativelor in ceea ce priveste ingroparea deseurilor la mare adancime, contrar propunerii Comisiei, care prezinta „depozitarea geologica” ca cea mai sigura optiune pentru deseurile puternic radioactive.

Urmatorii pasi

Propunerea initiala a Comisiei a fost prezentata in noiembrie 2010. Directiva se bazeaza pe Tratatul Euratom si intra sub incidenta procedurii de consultare. Consiliul va lua o decizie finala numai dupa ce va primi pozitia Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *