Dupa mai bine de 20 de ani de la explozia reactorului nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobil, inca se cauta o solutie de izolare a radioactivitatii prezente in cladirea distrusa.
Consortiul Novarka, manageriat de societatile franceze Vinci si Bouygues, a semnat cu autoritatile ucrainene un contract de 430 milioane de euro, vizand constructia unui arc ce ar urma sa inglobeze reactorul si sarcofagul asamblate de urgenta dupa accidentul din 1986.
Dimensiunile „clopotului” vor fi impresionante: 260 de metri largime, 150 de metri inaltime, iar sarpanta metalica va cantari 18.000 de tone. „Acest arc va avea doua functii. Pe de o parte, va asigura izolarea reactorului, iar pe de alta, va sustine podul rulant si instrumentele robotizate care vor permite ucrainenilor sa lanseze deconstructia sarcofagului”, a declarat Pierre Berger, presedintele Vinci Construction Grands Projects.
Praf radioactiv neprotejat
Sarcofagul a fost construit in sapte luni, pentru protejarea regiunii deja contaminate cu aproximativ 190 de tone de combustibil nuclear ramas in incinta cladirii distruse. Au fost descoperite semne ale fragilitatii structurii de beton si otel a acestuia.
Fisurile constituie o amenintare evidenta, tinand cont de cele aproximativ patru tone de praf radioactiv susceptibil de a fi propulsat in aer. Comunitatea internationala, la cererea Ucrainei, a grupului G7 si a Uniunii Europene a adoptat, in 1997, un plan ambitios de „acoperire” a Cernobilului. Astazi, fondurile destinate acestui scop, in valoare de aproximativ 800 milioane de euro, sunt girate de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
Dar instabilitatea politica a Ucrainei nu a favorizat vreo actiune in acest sens. Lucrarile, care ar trebui sa dureze trei ani, nu vor debuta inainte de anul 2009, timp in care va avea loc finalizarea proiectului. „Acesta va demonstra capacitatile frantuzesti intr-un sector – deconstructia nucleara – care va oferi facilitati enorme in cursul urmatorilor 50 de ani”, a adaugat Pierre Berger.
Sursa: Adevarul