Perdele forestiere pentru ierni fara probleme

0
635
Perdele forestiere pentru ierni fara probleme
Perdele forestiere pentru ierni fara probleme
Perdele forestiere pentru ierni fara probleme
Perdele forestiere pentru ierni fara probleme

Autoritatile din Valeni au plantat mii de puieti de salcam pentru a evita, pe viitor, inzapezirea unui drum judetean. Activitatea de la Valeni si din alte localitati din Neamt se realizeaza cu sprijinul Consiliului Judetean Neamt.

plantari02Aproximativ 50.000 de puieti de salcam au fost plantati miercuri, in comuna Valeni, de-a lungul drumului care leaga satul Moreni de drumul national DN15D. Primarul Ionel Stoleru a mobilizat beneficiarii de ajutor social, i-a echipat corespunzator si i-a scos pe teren. Mobilizarea a fost atat de bine organizata incat, pana la ora pranzului, cei aproximativ 40 de cetateni au plantat puieti pe patru randuri, pe o lungime de un kilometru. “Noi multumim domnului presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Neamt, Culita Tarata, fiindca a fost ideea dumnealui si este un ajutor mare, deoarece puietii nu ne costa nimic. Activitatea de plantare va continua si joi, in total fiind vorba de 50.000 de puieti de salcam. Este un ajutor bine-venit, pe care il primim al doilea an consecutiv. Din campania de anul trecut s-au prins in jur de 75% dintre puietii plantati. Am mai avut probleme cu unii oameni, care au smuls puietii, unii cu rea-vointa, fiindca sunt puieti care s-au plantat pe proprietate privata si proprietarii, inital, au fost de acord, dar, dupa ce am plantat, s-au gandit ca salcamul se inmulteste si nu vor liziera pe bucata lor. Desi lemnul il vor folosi ei, nu il vor da nimanui”, a afirmat Ionel Stoleru, primarul comunei Valeni.

plantari03Presedintele CJ Neamt a venit la Valeni pentru a vedea cum decurge actiunea de plantare a puietilor. Culita Tarata a discutat cu satenii si cu primarul Stoleru, indemnandu-i pe acestia sa aiba grija de puieti si sa-i ude, daca vremea va fi secetoasa, pentru ca acestia sa creasca si sa formeze perdeaua de protectie a drumului judetean. “La Zanesti, puietii pe care i-am plantat anul trecut au peste doi metri inaltime. Am gasit aceasta solutie pentru zonele unde sunt probleme cu inzapezirile. Perdele de protectie schimba clima, mediul inconjurator, asigura protectie culturilor – care au un randament mai bun -, iar acest lucru este demonstrat stiintific. In plus, in fiecare sat sunt crescatori de albine si florile de salcami au un nectar dulce, mierea de salcam fiind cunoscuta tuturor. Ma bucura ca am gasit solutia sa plantam acesti salcami, cu titlu gratuit, cu efortul oamenilor care presteaza munca in folosul comunitatii. Cred ca fiecare om trebuie sa lase in urma ceva: o casa, un copil, o fantana, un pom”, a declarat Culita Tarata.

Acesta a precizat ca performanta in ceea ce priveste plantarea puietilor o detine orasul Roznov, cu peste 250.000 de puieti plantati saptamana trecuta. Acestia vor fi udati si prasiti, pentru ca au nevoie de ajutor in primele luni de dupa plantare.

De altfel, presedintele Tarata a intentionat sa realizeze propria pepiniera de salcami. “Trebuie sa achizitionam sau sa inchiriem zece hectare de teren pentru realizarea unei pepiniere proprii, pentru ca in fiecare an sa se planteze. Asa vom avea cheltuieli mai putine in judet cu deszapezirile. Dar, pentru realizarea pepinierei, la impartirea bugetului trebuia alocata o suma de aproximativ 70 – 80 de mii de lei, bani care nu au fost aprobati de consilierii judeteni. Sper sa realizez acest proiect la toamna”, a adaugat Culita Tarata.

Actiuni de plantare a puietilor pentru realizarea de perdele forestiere au mai avut loc in localitati precum Bargaoani, Borca, Farcasa, Zanesti, Podoleni sau Margineni, iar saptamana viitoare vor avea loc si la Roman, autoritatile locale avand in intentie sa planteze 10.000 de puieti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.