Dosare penale pentru prospectiunile de gaze naturale

Dosare penale pentru prospectiunile de gaze naturale
Dosare penale pentru prospectiunile de gaze naturale

Activitatea firmei de prospectiuni a fost marcata in judetul Neamt de incidente si dosare penale.

Subiectul fierbinte al prospectiunilor din judet, pentru gasirea resurselor de gaze naturale, l-au determinat pe presedintele Consiliului Judetean (CJ) Neamt, Culita Tarata, sa ceara clarificari de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Ministrul Liviu Dragnea a trimis, miercuri, catre CJ Neamt, o adresa in care scrie ca au fost consultate Agentia Nationala de Resurse Minerale si Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii Bucuresti, iar concluzia este aceea ca “pentru achizitia de date seismice 2D si 3D, prin generarea de unde seismice folosindu-se ca tip de sursa materii explozive detonate in gauri, se executa gauri de detonare/puscare ca rezultat al forarii netubate a solului, realizate manual sau mecanizat. Pentru etapele de explorare, dezvoltare si exploatare hidrocarburi, se realizeaza foraje, ca rezultat al forarii tubate a solului, realizate mecanizat cu instalatii tehnologice, pentru executarea de gauri de sonda”.

Astfel, “lucrarile de foraje din domeniul petrolier, prevazute a fi executate conform avizelor de lucrari emise de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, se autorizeaza in conditiile Legii nr. 50/1001 privind autorizarea lucrarilor de constructii”, iar “lucrarile de prospectiune seismica in perimetre de explorare, dezvoltare si exploatare hidrocarburi, prevazute a fi executate conform avizelor de lucrari emise de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, privind generarea de unde seismice folosindu-se ca tip de sursa materii explozive sau vibratiile, nu intra sub incidenta Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de costructii”.

Lucrarile efectuate in judetul Neamt de firma Prospectiuni SA, pentru societatea nationala Romgaz, au starnit valuri de nemultumire printre nemteni, iar unele conflicte le vor stinge autoritatile, intrucat au fost intocmite dosare penale.

“In toate cazurile de sesizare a incalcarii dreptului de proprietate al cetatenilor de pe raza comunelor Razboieni si Bargauani, au fost luate masurile legale de catre politistii Sectiei nr. 6 de Politie Razboieni, care efectueaza cercetari in cinci dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de tulburare de posesie fata de reprezentantii societatii, si intr-un dosar penal efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de lovire sau alte violente fata de un localnic al comunei”, declarau reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Neamt in urma cu cateva saptamani.

Alte doua dosare penale sunt inregistrate la Sectia nr. 14 de Politie Rurala Urecheni, privind savarsirea infractiunii de impiedicarea sau ingreunarea circulatiei pe drumurile publice, dupa ce, la data de 17-18 februarie, in comuna Pastraveni, mai multe persoane au blocat drumul satesc Radeni, pentru a impiedica accesul autovehiculelor detinute de societatea de prospectiuni. Politistii de investigare a fraudelor s-au sesizat din oficiu si efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de executare fara autorizatie de constructie a lucrarilor, iar la nivelul Serviciului de Arme, Explozibili si Substante Periculoase din cadrul IPJ Neamt se efectueaza cercetari cu privire la stabilirea imprejurarilor in care au fost amplasate si detonate mai multe materiale explozive pe raza judetului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente