Unul din cele mai consumate produse este apa. Romanul cumpara insa acest element vital, de multe ori, fara a sti ca isi pune sanatatea in pericol. Radu Dumitru, director general al Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), a declarat intr-un interviu pentru PUTEREA ca 27% din apa imbuteliata de pe piata nu a fost analizata din punct de vedere microbiologic si fizico-chimice. SNAM este cel mai mare producator de apa minerala din Romania, detinand aproape 75% din licente.
”Piata romaneasca de ape minerale e in scadere, in ultimii patru ani, de la inceperea crizei, in special din cauza intrarii pe piata a apelor de masa, a apelor de baut si a apelor de izvor. Aceste ape ocupa circa 27% din piata la nivel national. In anii trecuti, proportia era mai mica, sub 20%. Aceste ape de masa se beau doar cu un aviz de la Apele Romane. Pe piata exista ape cu probleme, in mari cantitati. Nu sunt controlate din punct de vedere fizico-chimic si microbiologic de nimeni. Romanul nu stie ce bea. In acest moment, singurul criteriu dupa care se cumpara apa din magazin este pretul”, a afirmat Radu Dumitru.
Pe fondul scaderii veniturilor populatiei au scazut si vanzarile de apa minerala. „Si a aparut aceasta apa de masa, sau apa de izvor, mai nou am vazut si apa de baut pusa in sticla”, a punctat oficialul SNAM. Acesta precizeaza ca nu se cunoaste sursa de provenienta a acestor tipuri de apa, existand astfel riscul sa fie chiar apa de la robinet, care nu este nici macar filtrata.
Exista imbuteliatori care fac analiza apei in laboratoare din Germania sau Austria, de exemplu.
„Apele minerale naturale sunt obiectul HG nr. 1020, care spune foarte clar ce analize trebuie sa faci, pe cand Apele Romane nu fac obiectul acestei legi. Iar marii imbuteliatori au inceput sa faca apa de izvor, apa de masa, ca sa isi regleze vanzarile. In plus, fiecare retailer are apa lui, despre care nu stim cine sau unde o imbuteliaza, care au niste preturi foarte mici, de nu scot nici pretul PET-ului pe ele”, a explicat Dumitru.
Lege pentru apele minerale imbuteliate
Din cauza acestei situatii, directorul general al SNAM spune ca va lucra in acest an la un proiect de act normativ pentru o lege a apelor minerale imbuteliate. „Noi functionam pe Legea minelor, in prezent nu exista o lege a apelor imbuteliate. Unul din proiectele mele pe anul 2014 este de a face o Lege a apelor imbuteliate. Ai pus o sticla, plateste redevente la stat, indiferent ca e apa de izvor sau de baut, sa facem o diferenta intre ele. Sa se stipuleze foarte clar ce este apa de masa, ce este apa de izvor. O sa lucrez la acest proiect impreuna cu Ministerul Economiei si cu specialistii din SNAM”, a precizat seful societatii de stat.
Potrivit legii, SNAM vinde mia de litri de apa cu 30,77 lei, insa cea mai mare parte din aceasta suma, adica 28 de lei, se intoarce in bugetul de stat sub forma redeventelor si a taxelor pe care societatea le plateste ca orice alta companie care exploateaza resurse minerale.
Fabrici de imbuteliere a apei de 20 milioane euro
Societatea Nationala a Apelor Minerale are in plan constructia a doua fabrici de imbuteliere a apei, una de apa plata si una de apa minerala, proiect ce s-ar putea ridica la aproape 20 de milioane de euro. Investitia ar urma sa fie realizata din fonduri europene.
„Am avut o discutie la Ministerul Fondurilor Europene, in momentul in care o sa stim exact cum se impart banii pentru diverse sectoare si pe ce o sa mergem concret, o sa depunem si noi proiectul”, a subliniat Radu Dumitru.
Marele avantaj, spune acesta, este ca societatea de stat ar putea vinde apa la pret de productie, deci la un pret mai scazut decat piata. In prezent, legea nu permite SNAM sa imbutelieze, ci doar sa exploateze apa.
SNAM exploateaza intre 80 si 100 de izvoare pe teritoriul intregii tari si detine aproape 75% din licentele in acest sector.
Compania a produs anul trecut 898,01 milioane litri apa, in crestere fata de anul 2012, cand a realizat o productie de 882,83 milioane litri. Rezervele de apa minerala ale Romaniei sunt extrem de bogate; se spune ca tara noastra detine aproape o treime din rezervele de apa minerala ale Europei.