Pericolul din vopseaua de par

Zoe Vernon, desfigurata de vopseaua de parConform unui studiu realizat de Universitatea Queen din Belfast, folosirea vopselei de par de mai mult de noua ori pe an, creste cu 60% riscul aparitiei leucemiei. Un risc mai mare il prezinta femeile care folosesc nuante ceva mai inchise, cum ar brunet si roscat, din cauza unei doze mai mari de substante chimice continute de aceste vopseluri. Mai putin expuse sunt femeile care folosesc nunate ceva mai deschise, pale, cum ar fi nuantele de blond.

Pentru a reduce riscul, specialistii recomanda utilizarea nuantatoarelor, a sampoanelor colorante, a vopselurilor non-permanente, si de ce nu, a metodelor naturale de vopsire a parului. Aceste metode ies dupa cateva spalari, pe cand cele permanente din cauza faptului ca patrund in scalp, ajung in sange.

Un lucru bun, am putea spune, este faptul ca acum douazeci de ani se fabricau vopseluri mult mai toxice decat cele existente acum, motiv pentru care au si fost scoase de pe piata.

Dar, vopsindu-ti parul, nu te expui numai riscului leucemiei, o dovada sunt cazurile Zoei Vernon si al lui Abigail Colbourne din Marea Britanie, ambele ajunse monstri din cauza vopselei de par. Zoei, fata ii era umflata si plina de rani, iar vederea unui ochi ii este afectata si acum. Cea de-a doua insa, a omis sa isi faca testul de alergie, iar fata si ochii i s-au umflat extrem de mult, facand-o sa arate precum un extraterestru.

Se pare ca aceste reactii alergice au fost determinate de faptul ca vopseaua de par utilizata continea parafenilendiamina, o substanta cu potential alergen ridicat, ce se gaseste in doua treimi din vopselele de par. Din cauza riscului pe care il implica folosirea acestei substante, legislatia europeana interzice ca produsele cosmetice ce se aplica pe piele sa contina aceasta substanta. Singurele produse care pot contine parafenilendiamina fiind vopsele de par, insa concentratia nu trebuie sa depaseasca 6%. Parafenilediamina este folosita in compozitia colorantilor pentru haine si a tatuajelor temporare, printre altele, iar din moment ce a aparut alergie la aceasta substanta, reactia alergica va aparea la orice contact cu un produs ce contine substanta, indiferent de concentratie.

Avand in vedere riscurile pe care le ascunde vopseaua de par, trebuie sa ne gandim de doua ori inainte de a ne vopsi parul, sa alegem produsul cu grija, si de asemenea, pe cat posibil sa incercam sa folosim si metodele naturale, lipsite de riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *