In ultimul timp, prezenta aditivilor alimentari in diverse alimente aproape ca nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni. Zilnic suntem tentati sa consumam diferite alimente fara a tine cont de compozitia acestora. Uitam insa ca , multe dintre alimente contin asa numitele E-uri care pot cauza boli grave si chiar cancer.
In functie de efectele regasite in compozitia alimentelor, aditivii (E-urile) se pot clasifica in:aditivi coloranti, decoloranti, amelioranti de culoare, aromantizanti si potentiatori de arome, amelioranti de gust, edulcoranti, emulgatori,gelifianti,acidulanti,antioxidanti, aminoacizi etc.
Cele mai periculoase E-uri :
* E102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene,crize de astm bronsic;
*E251 – nitrat de sodiu, cancerigen ;
*E252 – nitrat de potasiu, cancerigen ;
*E120, E127, E141, E160 – alergici ;
*E 621 – glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si in condimente.Poate provoca migrene si crampe;
* E211, E212, E213, E214, E215, E216, E217 -bauturi racoritoare;
* E330 – intalnit in sarea de lamaie si acidul citric ; produce boli ale aparatului bucal;
Alimente periculoase :
– sarea de lamaie;
– margarina;
– mezelurile;
– guma de mestecat;
– mustarul (cel prelucrat);
– jeleuri, dropsuri mentolate;
-branza topita si creme de branza.
Daliana Ilie