Peste 32. 000 de cetateni vor acces la inspectorulpadurii.ro

0
1806

32.000 de semanturi ale petitiei Nu-i lasa sa iti taie accesul la Inspectorul Padurii [1] au fost depuse vineri la Ministerul Apelor si Padurilor. La depunerea semnaturilor au fost prezenti membri ai comunitatii de-clic care au afisat bannere in forma de frunza cu mesajele “Si eu sunt Inspectorul Padurii” sau “Inspectorul Padurii este al nostru.” Semnaturile au fost predate pe suport electronic, atasate unui suport in forma de frunza, cu inscriptia “Peste 32.000 de cetateni vor acces la inspectorulpadurii.ro” [2]

Campania a fost initiata in urma cu 5 saptamani de comunitatea de-clic si organizatia de mediu Agent Green. Moblizarea a venit ca urmare a declaratiilor ministrului Apelor si Padurilor conform carora platforma web inspectorulpadurii.ro nu va mai beneficia de mentenanta din partea firmei dezvoltatoare. Site-ul inspectorulpadurii.ro este pana in prezent cel mai amplu instrument de verificare a trasabilitatii lemnului in Romania. Fara o intretinere periodica, site-ul poate disparea oricand, iar odata cu acesta si toate informatiile referitoare la paduri: informatii despre punctele de taiere, transporturile de lemn si depozitele aferente.

Comunitatea de-clic a instiintat ministerul cu privire la solicitarile petitiei initiata in 18 iulie 2017. Raspunsul oficial oferit de minister le-a fost comunicat semnatarilor, care au decis impreuna sa-si continue si sa-si intensifice eforturile. Sute de membri de-clic au scris ministerului si au cerut ca acesta sa ofere un calendar detaliat al masurilor pe care le va intreprinde pentru transparentizarea sectorului forestier. [3]

La evenimentul de inmanare al petitiei, doamna ministru Doina Pana nu a fost prezenta pentru a prelua personal semnaturile. Astfel, acestea au fost inmanate sefei de cabinet a ministrului. Desi membrii de-clic si-au manifestat disponibilitatea de a purta un dialog privind site-ul Inspectorul Padurii cu reprezentantii ministerului, interventia sefei de cabinet s-a rezumat la aducerea de acuzatii nefondate la adresa organizatiilor initiatoare. In acest fel, obiectul petitiei a ramas neadresat, ministerul refuzand sa ofere informatii privind calendarul de transparentizare a industriei forestiere.

In continuare comunitatea de-clic solicita doamnei ministru Doina Pana sa gaseasca solutii imediate pentru a asigura si garanta accesul cetatenilor la platforma web inspectorulpadurii.ro. De asemenea, cetatenii doresc ca acest instrument sa fie imbunatatit si actualizat in timp util.

“Ne ingrijoreaza faptul ca ministerul vine cu scuze si acuzatii false in loc de solutii, iar acest lucru arata  incapacitatea lui de a transparentiza sectorul forestier. Mai mult, nu intelegem de ce doamna ministru se antepronunta privind ilegalitatea site-ului inspectorulpadurii.ro inaintea autoritatilor competente, in loc sa caute solutii proactive pentru protejarea padurilor care ne-au mai ramas.” a declarat Raluca Vestemeanu, campaigner de-clic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.