Peste 800 de specii de animale disparute

Mai bine de 800 de specii de animale si plante au disparut in ultimele cinci decenii, iar alte 17.000 sunt in pericol de disparitie, dupa cum se arata intr-un raport al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

O analiza detaliata a cifrelor arata ca, pana in 2010, comunitatea internationala nu va reusi sa isi atinga scopul de a sprijini biodiversitatea si de a mentine varietatea formelor de viata, dupa cum s-a hotarat in 2002.

Noua analiza a IUCN are la baza datele stranse in 2008 cu ajutorul Listei Rosii si a fost data publicitatii pentru a face o legatura intre criza din domeniul financiar si cea din mediul inconjurator, a aratat editorul Jean-Christophe Vie, conform Reuters.

„Nu vrem sa fim nevoiti sa optam intre natura si economie; vrem doar sa aducem natura la acelasi nivel cu alte domenii, in momentul in care luam o decizie. Slujbele sunt importante, insa nu ar trebui sa primeze locurile de munca in fata naturii. Am facut prea mult lucrul asta si uite unde am ajuns”, a mai spus Vie.
biodiversitate
Noile informatii arata ca 869 de specii au disparut din 1500 incoace, in timp ce alte 290 de specii sunt in pericol. Cel putin 16.928 de specii sunt pe cale de disparitie, inclusiv o treime din amfibieni, mai bine de una din opt pasari si aproape un sfert din mamifere. In 2004, pe Lista Rosie apareau ca fiind disparute 784 de specii de animale.

Conform raportului, aceasta nu este o lista completa sau finala, intrucat au fost analizate numai 2,7% din totalul de 1,8 milioane de specii.
Numarul speciilor disparute este „subestimat, insa ofera o imagine a ceea ce se intampla cu formele de viata de pe Pamant”, mai arata autorul studiului.

„Este mult mai grav decat criza economica sau cea bancara. Poti pierde nucleul unei industrii, dar il poti reface. In natura, daca pierzi ceva, il pierzi definitiv si pierzi si un capital important pe care nu-l poti inlocui”, a declarat Vie.

Acesta a adaugat ca ideea ca biodiversitatea este pe locul doi, in urma economiei, este sustinuta de tari din America de Nord, Europa si de oriunde legaturile cu produsele naturale sunt indirecte.

Cea mai importanta amenintare pentru animalele terestre este distrugerea habitatului din cauza agriculturii sau a dezvoltarii urbane. La ora actuala, schimbarile climatice nu sunt principala amenintare pentru biodiversitate, dar acest lucru s-ar putea schimba.

Dupa ce au fost observate circa 17.000 de specii de pasari, amfibieni si corali, s-a putut constata ca numeroase specii care nu sunt acum amenintate, sunt vulnerabile la schimbarile climatice, inclusiv un procent de 30% dintre pasari, 51% dintre corali si 41% dintre amfibieni.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *