Localnicii din comuna Focuri au inceput sa care de doua zile tone de peste mort revarsat dintr-un iaz

Localnicii din comuna Focuri au inceput sa care de doua zile tone de peste mort revarsat dintr-un iaz

Un focar de infectie este pe cale sa izbucneasca in comuna Focuri • Localnicii au inceput sa care de doua zile tone de peste mort revarsat dintr-un iaz • Proprietarul iazului a accesat fonduri europene pentru construirea lui • El sustine ca localnicii cu care este in conflict sunt cei care au secat iazul si au furat pestii

O imagine apocaliptica parca desprinsa din scenariile unor filme de groaza descrie situatia locuitorilor comunei Focuri din Iasi. De doua zile, mai multi localnici au inceput sa se aprovizioneze cu mii de kilograme de peste mort pe care l-au carat cu carutele dintr-un iaz. Mana cereasca s-a transformat in cel mai aprig blestem in momentul in care tot pestele din iaz a fost deversat dupa ce toata apa a fost scoasa din bazin. Dupa ce iazul a fost secat, pestii au murit iar lesurile au fost imediat culese de localnicii dornici sa faca economie la hrana. La intervale scurte de timp, pe strazile comunei s-au perindat tot mai multe persoane cu carutele burdusite cu lesurile pestilor. Desi pestii sunt morti de mai multe zile iar riscul imbolnavirii este foarte ridicat, acest lucru nu i-a determinat pe localnici sa renunte la „pomana” facuta de proprietarul iazului. Astfel, acestia au considerat ca este cel mai bun prilej sa isi asigure hrana pentru cateva zile, chiar daca acest lucru ar putea sa ii coste chiar viata. Ba mai mult, au facut si comert, ei spunand ca vand pestele cu 2,5 lei pentru un kilogram. „Mai misca atunci cand l-am luat. Il punem la marinat si e bun sa il mancam”, a spus unul dintre localnici. Autoritatile sustin ca cei vinovati sunt niste localnici care au creat probleme proprietarilor cu ceva timp in urma.

Raufacatorii sunt vinovati pentru pestele mort

Iazul de unde provine pestele a fost construit cu fonduri europene si este proprietatea unui localnic. Omul de afaceri Virgil Gurita a inceput un proiect cu fonduri SAPARD pentru proiectarea unui iaz cu pesti in acest an. Este vorba de un iaz de aproximativ 29 de hectare ce a fost construit pe un teren pe care l-a concesionat de la Primaria comunei. Suma totala pentru proiectul realizat prin fonduri europene SAPARD este de 160.000 de euro (cu tot cu contributia afaceristului), urmand a fi finalizat pana in 2014. Proprietarul iazului sustine ca este in conflict cu localnicii si ca acestia sunt vinovati pentru tot haosul creat, si ca el nu are nicio legatura cu faptul ca iazul a fost secat si tot pestele s-a transformat in hrana pentru pasari. „Au venit cei de la Administratia Bazinala de Ape Prut-Barlad sa faca verificari si mi-au spus ca iazul necesita reparatii iar termenul limita este pana in luna noiembrie. Eu nu am nicio vina. Tiganii sunt cei care au dat drumul la iaz si au inceput sa care toti pestii cu carutele. Au venit intr-o seara si au intrat pe proprietate cand nu era paznicul. Am facut sesizare la politie si acum seful de post face cercetari. Am mai avut probleme cu ei, mi-au rupt gardurile de mai multe ori si au folosit pistoale ca sa intre sa dea drumul la peste”, a declarat Virgil Gurita, administratorul firmei SC UniConstruct SRL. Mai multi localnici au declarat insa ca l-au vazut pe Gurita carand tone de peste mare din iaz, chiar inainte de a fi secata acumularea de apa.
Contactat de reporterii BUNA ZIUA IASI, primarul comunei Focuri sustine ca cei care au deversat pestele din iaz sunt niste localnici care au profitat de lipsa paznicului si au patruns pe proprietatea localnicului, deversand toata cantitatea de peste din iaz. „Miercuri a fost cineva acolo, un raufacator sau mai multi care au dat drumul la iaz si din cate stim, paznicul nu era la datorie in acea noapte. Am inteles ca localnicii din satul Fantanele au inceput sa care pestele cu carutele dar acum nu a mai ramas decat o cantitate foarte mica pe care o vom ingropa sau incinera pentru ca oamenii sa nu mai care pestele mort si sa se imbolnaveasca. Vom lua masurile de urgenta, iar politia o sa cerceteze acest caz pentru a afla cine sunt cei vinovati. Paguba este a domnului proprietar care a investit o suma mare in construirea iazului iar acum a ramas fara peste”, a declarat Vasile Macovei, primarul comunei Focuri.

Autoritatile avertizeaza localnicii

O echipa a Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a fost trimisa ieri la Focuri pentru a analiza situatia si pentru a preleva probe de la fata locului. Medicii de la DSVSA avertizeaza ca este interzis consumul pestelui din acel iaz, mai ales daca acesta este deja mort. In cazul in care oamenii consuma astfel de peste mort exista riscul unor toxinfectii alimentare severe, care pot produce chiar si moartea pacientului. „Am trimis o echipa la fata locului pentru a evalua situatia. Vom preleva probe din iaz pentru a vedea exact care este cauza mortii pestilor si pentru a putea intocmi un raport complet. Ii atentionam pe oamenii de acolo ca este periculos sa consume pestele care este mort deja. Daca pestele a stat in soare, pe uscat este toxic si poate duce la toxinfectii alimentare si chiar la decesul oamenilor. De aceea, consumul de peste mort este total interzis”, a declarat dr. Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *