Peste un milion de lei bagati intr-un proiect de eficientizarea masurilor de conservare a mediului natural din Cheile Turzii si Cheile Turenilor

Peste un milion de lei bagati intr-un proiect de eficientizarea masurilor de conservare a mediului natural din Cheile Turzii si Cheile Turenilor
Peste un milion de lei bagati intr-un proiect de eficientizarea masurilor de conservare a mediului natural din Cheile Turzii si Cheile Turenilor

Consiliul Judetean Cluj, in calitate de beneficiar, a finalizat implementarea Proiectului ,,Managementul conservativ si participativ in Siturile Natura 2000 Cheile Turzii si Cheile Turenilor”, finantat din Fondul European de Dezvoltate Regionala (FEDR), prin Programul Operational Sectorial ”Mediu”, Axa prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, domeniul major de interventie – Dezvoltarea infrastructurii si planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000.

Cu o valoare totala la finalizarea proiectului de 1.101.936,41 lei si cu o durata de implementare de 30 luni, proiectul si-a propus eficientizarea masurilor de conservare a mediului natural din ariile protejate Cheile Turzii si Cheile Turenilor, aflate in custodia Consiliului Judetean Cluj.

Principalele rezultate ale proiectului s-au conturat inca de la inceputul implementarii acestuia, respectiv de la semnarea contractului de finantare din data de 20 august 2012, si s-au concretizat prin crearea de baze de date si harti pentru cele 14 habitate si 41 de specii din cele doua arii naturale protejate. Totodata, au fost realizate planuri de actiune cu masuri de management, respectiv planuri de monitorizare a habitatelor si speciilor din cele doua zone protejate, toate acestea fiind ulterior integrate intr-un sistem informatic menit sa intareasca capacitatea institutionala a Consiliului Judetean Cluj, in calitatea sa de custode al celor doua arii naturale protejate. Progresul proiectului, precum si rezultatele acestuia sunt postate si pe cele doua pagini de internet ale proiectului:www.rezervatiacheileturzii.ro si www.rezervatiacheileturenilor.ro.

Proiectul s-a dovedit esential in ceea ce priveste protectia biodiversitatii si a patrimoniului natural din cele doua arii naturale din judetul Cluj, arii care fac parte din reteaua siturilor Natura 2000. Prin atingerea obiectivelor de management s-a urmarit reducerea si, in unele situatii, eliminarea presiunilor antropice semnalate, cele mai multe induse de pasunatul excesiv, turismul necontrolat, sporturi extreme, deseuri, constructii ilegale, cariere de calcar, poluare, etc.

Proiectul a contribuit, de asemenea, la conservarea si protejarea elementelor naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic si pedologic, prin crearea unui suport managerial eficient si necesar. Prin acest proiect s-au identificat problemele majore cu care se confrunta ariile protejate si s-au oferit solutii pentru o buna gestionare si administrare a patrimoniului in scopul viabilitatii sisustenabilitatii viitoare a proiectului. Realizarea acestor obiective completeaza obiectivele de management ale ariilor vizate prin proiect si le aliniaza prevederilor stabilite de Uniunea Europeana cu privire la conservarea biodiversitatii in siturile ce fac parte din reteaua ecologica europeana „Natura 2000”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente