In apele dulci din estul Mexicului, a fost descoperita o noua specie de pesti care isi „agata” partenerele

0
322
În apele dulci din estul Mexicului, a fost descoperită o nouă specie de peşti care îşi "agaţă" partenerele
In apele dulci din estul Mexicului, a fost descoperita o noua specie de pesti care isi „agata” partenerele

In apele dulci din estul Mexicului, a fost descoperita o noua specie de pesti care are o serie de trasaturi interesante, scrie descopera.ro. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Carolina de Nord au depistat ca masculii de Gambusia quadruncus detin un organ reproducator dotat cu patru carlige, in timp ce femelele din aceasta specie au si ele caracteristici distinctive, printre care si o zona anala puternic colorata, scrie descopera.ro.

Dr. Brian Langerhans, coordonatorul studiului, sustine ca aceste caracteristici interesante joaca un rol important in controlul imperecherii. Conform specialistului, cel mai probabil, carligele de pe organul genital masculin sunt folosite pentru a asigura imperecherea, chiar si atunci cand femela se impotriveste.

De obicei, reproducerea este mai costisitoare pentru femela, motiv pentru care ea prefera sa se imperecheze cu masculi de calitate inferioara. Totusi, avand in vedere ca pentru masculi, reproducerea nu presupune risipirea unui numar limitat de resurse, selectia naturala a facut ca ei sa dezvolte modalitati prin care sa se poata imperechea cu cat mai multe partenere.

Totusi, unele femei de Gambusia, printre care se numara si G. quadruncus, au evoluat avand un mecanism care impiedica imperecherea. Este vorba de un fel de minge alcatuita din tesut adipos care blocheaza mare parte din porii genitali. Asa se face ca, drept raspuns la acest comportament de respingere a partenerului, masculii au dezvoltat un nod mult mai eficient prin care sa poata transfera spermatozoizi.

De asemenea, oamenii de stiinta spun ca ar fi posibil ca formatiunile de pe organul reproducator masculin sa ajute la stimularea femelei intr-un mod ce faciliteaza transferul de spermatozoizi.

Pe de alta parte, zona anala colorata a femelelor serveste ca semnal ce indica faptul ca doar anumiti masculi sunt preferati pentru imperechere. Astfel de pete indica statutul femelei si ajuta la diferentierea femelelor dintr-o anumita specie, de restul pestilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.