Retrocedarea ilegala a unor paduri: inculpatii au fost gasiti vinovati, dar au scapat de inchisoare pentru ca faptele s-au prescris

0
331
Retrocedarea ilegala a unor paduri: inculpatii au fost gasiti vinovati, dar au scapat de inchisoare pentru ca faptele s-au prescris
Retrocedarea ilegala a unor paduri: inculpatii au fost gasiti vinovati, dar au scapat de inchisoare pentru ca faptele s-au prescris

Un dosar care se plimba din anul 2007 intre instantele din raza de competenta a Curtii de Apel Galati a avut o finalitate fericita pentru cei patru inculpati, acuzati intr-un dosar care vizeaza retrocedarea ilegala a 28 de hectare de padure. In cazul a doi dintre ei, functionari publici la data comiterii faptelor, instanta a schimbat incadrarea juridica din abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata in abuz in serviciu contra intereselor publice. Desi gasiti vinovati dupa mai bine de 5 ani de procese, si obligati sa achite prejudiciul pus in sarcina de procurori, instanta de apel a concluzionat ca a intervenit „o cauza care inlatura raspunderea penala, respectiv prescriptia raspunderii penale”.

Inca un proces plecat de la nereguli funciare a fost trecut cu bine de inculpati, dupa ce, in 5 ani de la trimiterea lor in judecata, toate faptele puse in sarcina au fost prescrise. In august 2007, la Judecatoria Focsani, fostul primar al unei comune din Vrancea, Gheorghe Sararu, a fost trimis in judecata in stare de arest, alaturi de fostul sau viceprimar, Constantin Nastase, Ion Copu si Valentin Ursu. Ulterior, dupa cateva luni, Sararu a fost eliberat sub control judiciar.

Acuzatiile sunt legate retrocedarea ilegala a unor intinse suprafete de padure, in urma carora s-ar fi creat un prejudiciu estimat de anchetatori la peste 300.000 de lei. Dupa doi ani, sentinta Judecatoriei Focsani a constat intr-o pedeapsa de 3 ani si 8 luni cu executare pentru Sararu, 3 ani si patru luni cu suspendare pentru Nastase, in vreme ce Copu si Ursu au primit 2 ani si 4 luni. Instanta a dispus si anularea actelor false care au stat la baza retrocedarilor si a dispus ca Romsilva sa fie despagubita de inculpati. In aprilie 2011, in apel, cei patru puteau inca raspundeau pentru infractiunile pentru care fusesera trimisi in judecata, fiind majorata pedeapsa primarului. „Admite apelul parchetului. Desfiinteaza sentinta in parte. Majoreaza pedepsele aplicate inculpatului Sararu Gheorghe si contopeste aceste pedepse in pedeapsa cea mai grea de 4 ani si 6 luni inchisoare. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei. Respinge ca nefondate apelurile declarate de Nastase Constantin si Sararu Gheorghe”, se preciza in minuta instantei Tribunalului Vrancea.

Inculpatii trebuie sa plateasca despagubiri pentru ce au facut

In recurs, inculpatii au convins Curtea de Apel Galati ca dosarul trebuie rejudecat. Astfel, sentinta a fost casata, iar cauza a fost trimisa din nou la tribunal, unde, desi inculpatii au fost gasiti din nou vinovati anul acesta, era de asteptat ca, dupa atat timp, infractiunile sa fie deja prescrise. „…inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului Sararu Gheorghe pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, ca urmare a intervenirii unei cauze care inlatura raspunderea penala, respectiv prescriptia raspunderii penale… inceteaza procesul penal pornit impotriva aceluiasi inculpat, pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma instigarii, ca urmare a intervenirii unei cauze care inlatura raspunderea penala, respectiv prescriptia raspunderii penale. Achita pe acelasi inculpat, Sararu Gheorghe pentru infractiunea de sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, intrucat faptei ii lipseste un element constitutiv al infractiunii”, se arata in sentinta emisa de Tribunal.

De altfel, si ceilalti inculpati au avut aceeasi „soarta”: vinovati, dar liberi. „Modifica in parte latura civila a cauzei, in sensul ca obliga in solidar pe inculpatii Sararu Gheorghe si Nastase Constantin sa plateasca partii civile Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA Bucuresti si suma de 56.274,83 lei, despagubiri civile, determinate de constituirea ilegala a dreptului de proprietate pentru suprafata de 8,33 ha in favoarea invinuitului Minea Radu”, se mai arata in minuta. Initial, la Judecatoria Focsani, Sararu, Nastase si Copu au fost obligati sa plateasca in solidar 13.291 de lei, in timp ce primii dintre ei, impreuna cu Ursu, aveau de platit Romsilva 17.486 lei, reprezentind contravaloarea masei lemnoase recoltata din suprafetele de padure retrocedate necuvenit.

Peste 28 de hectare de padure retrocedate ilegal

Cercetarile procurorilor, care au durat aproape un an, au demarat in urma unor sesizari cu privire la faptul ca functionarii din cadrul Comisiei Locale Mera pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor au propus reconstituirea necuvenita a dreptului de proprietate in favoarea lui Ion Copu, Valentin Ursu si Radu Minea, cu suprafete de padure, in total 28,23 hectare. La parchet erau zeci de dosare cu obiect asemanator, fiind conexate in unul singur aproximativ patru. Initial, ancheta a demarat impotriva a opt persoane, pe langa cei patru ajunsi in instanta fiind cercetati si secretarul Marioara Serban, functionarul silvic Stefan Lupascu, impreuna cu Radu Minea si Lorica Popescu. Autoritatile de la acea vreme din Primaria Mera, Sararu si Nastase, nu si-au recunoscut vinovatia, ca si secretarul primariei, Marioara Serban, si functionarul silvic Stefan Lupascu.

In schimb, Copu, Ursu, Radu Minea si Lorica Popescu au recunoscut comiterea faptelor. Sararu a fost acuzat de procurori ca in perioada ianuarie – februarie 2004, „in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in calitate de primar si presedinte al Comisiei Locale Mera, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si a atributiilor prevazute de legislatia fondului funciar, a propus Comisiei Judetene reconstituirea necuvenita a drepturilor de proprietate fata de invinuitii Copu Ion, Ursu Valentin si Minea Radu cu suprafetele totale de 28,23 ha padure, in valoare de 304.787,45 lei, prejudiciind astfel Directia Silvica Focsani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.