Petitie fotografica pentru includerea Rosiei Montane pe lista patrimoniului universal

Petitia propune publicului sa trimita imagini-portret cu mesaje creative despre valoarea culturala unica a Rosiei Montane, mesaje adresate Ministrului Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor.

Campania „Salvati Rosia Montana” lanseaza azi o petitie fotografica care isi propune sa scoata in evidenta sprijinul public pe care l-a castigat initiativa de includere a Sitului minier istoric de la Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Petitia propune publicului sa trimita imagini-portret cu mesaje creative despre valoarea culturala unica a Rosiei Montane, mesaje adresate Ministrului Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor.
In primavara acestui an Ministerul Culturii si Patrimoniului National a anuntat ca va initia procedura de includere a Rosiei Montane pe Lista Indicativa a Romaniei pentru UNESCO, iar scopul acestei petitii este incurajarea Ministerului sa actioneze conform cu declaratiile facute.

„Valorile culturale ale sitului sunt in prezent amenintate atat de distrugerea cauzata de perioada lunga de neglijare precum si de proiectul minier al Gabriel Resources. Activitatile companiei miniere au condus deja la deteriorarea si distrugerea catorva dintre elementele de valoare exceptionala ale sitului. In februarie, 2010, Asociatia ARA a cerut oficial Ministerului Culturii si Patrimoniului National demararea procedurii de includere a Rosiei Montane in Patrimoniul Mondial UNESCO, initiativa care a primit sprijinul a numerosi specialisti si organizatii de profil din Romania si nu numai. Ca reactie la cererea primita, Ministerul Culturii si Patrimoniului anunta ca va initia procedura in cursul acestui an”, spune asociatia Salvati Rosia Montana.

Campania fotografica poate fi accesata la adresa www.rosiamontana.org/unesco. Aceasta contine o prima colectie de fotografii facute in timpul festivalului FanFest, organizat intre 13-15 august, 2010 la Rosia Montana. Aceste imagini, insotite de o scrisoare de intentie, au fost trimise Ministrului Kelemen Hunor, care prin intermediul www.rosiamontana.org/unesco va putea urmari evolutia acestei initiative. In perioada urmatoare, cetateni si organizatii ale societatii civile vor organiza sedinte foto pentru sustinerea includerii Sitului Rosia Montana in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar imaginile vor fi incarcate zilnic la adresa mentionata. In paralel, Campania „Salvati Rosia Montana” va oferi informatii actualizate despre evolutia acestei initiative precum si a procedurii de includere a Rosiei Montane in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Aceste imagini sunt declaratii vii, exprima creativitate, caracter si motivare. Oameni din toate mediile ii vor putea transmite direct Ministrului Culturii ca le pasa de valorile culturale ale Rosiei Montane si ca asteapta de la domnia sa sa actioneze potrivit promisiunilor facute si sa nu cedeze presiunilor exercitate in interesul unei companii miniere canadiene”, declara Eugen David, presedinte al Asociatiei Alburnus Maior

Sursa:
Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *