Petrila se opune categoric realizarii deponeului ecologic

Petrila se opune categoric realizarii deponeului ecologic

Petrila se opune categoric realizarii deponeului ecologic
Petrila se opune categoric realizarii deponeului ecologic

In timp ce autoritatile judetene din Hunedoara dau asigurari ca cele doua deponeuri ecologice de gunoi vor fi amenajate in locurile stabilite, edilii din aceste comunitati sunt fermi pe pozitie: cu siguranta la noi nu. La Petrila, reprezentantii Primariei sunt decisi sa construiasca un incinerator si au gasit chiar si o firma cu care sa se asocieze, dar pana una – alta folosesc tot vechea groapa de gunoi, inchisa in acte.

In timp ce gropile de gunoi care mai pot functiona sunt tot mai neincapatoare, autoritatile locale si judetene nu se pot pune de acord asupra viitoarelor amplasamente. Reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara sunt convinsi ca deponeurile ecologice de gunoi, solicitate de Uniunea Europeana, vor fi realizate in locatiile prestabilite deja, cu bani de la UE. Costel Avram, vicepresedintele CJ Hunedoara, a declarat ca, la Petrila, se va construi un deponeu ecologic, localitatea fiind cuprinsa in planul national. „Se vor face doua gropi de gunoi ecologice, una la Petrila si cealalta la Barcea. Lucrul acesta se va realiza”, spune Avram.

In ciuda optimismului manifestat de el, autoritatile locale nu sunt de acord sa gazduiasca deponeurile de gunoi, fie ele si ecologice. La Barcea s-au razvratit localnicii, care isi vad periclitate culturile, din cauza daunatorilor care se vor strange la deponeul de gunoi.

Edilii din Petrila au, in schimb, in plan un incinerator, pe care sa-l amenajeze in  asociere cu celelalte comunitati din Valea Jiului si au gasit chiar si firma care sa-l construiasca, pe banii ei. In acest fel, deseurile ar fi arse si, ulterior, transformate in energie termica si electrica. „A fost deja gasita firma care sa realizeze incineratorul si s-a facut si asocierea. Exista o hotarare de consiliu in acest sens. Valoarea investitiei este de 67 de milioane de euro si se va realiza cu banii investitorului. Noi nu vom aproba niciodata sa se faca groapa de gunoi la noi. Daca vrea cineva din Valea Jiului, sa faca, dar la noi nu!”, a declarat Dorin Curtean, city manager al Orasului Petrila.

Aversiunea reprezentantilor Primariei Petrila a fost determinata, spun ei, de o vizita facuta la deponeul ecologic din Arad, care nu i-a convins ca nu va polua mediul. Autoritatile judetene sustin, insa, ca, din datele pe care le au, banii ar urma sa provina dintr-un credit garantat de consiliile locale, care ar urma sa intre in asociere.

Gropile sunt tot mai pline

In timp ce edilii nu reusesc sa se puna de acord, gropile de gunoi din judet sunt tot mai pline. Teoretic, in judetul Hunedoara mai sunt trei deponeuri de deseuri menajere deschise, la Deva si Orastie, care are ca termen de inchidere 16 iulie 2015, respectiv Vulcan, care trebuie inchis pana la data de 16 iulie 2016. Cele trei preiau deseurile menajere din intregul judet, mai putin din comunele izolate – cum este Batrana sau Bunila – unde s-a acceptat sa se foloseasca vechile amplasamente, din cauza ca sunt aproape izolate si masinile de gunoi nu pot urca pana acolo.

Dupa alinierea la normele europene, rand pe rand s-au inchis gropile de gunoi din restul comunelor sau oraselor si in locul lor trebuiau sa apara doua deponeuri ecologice, unul pe Valea Muresului si unul pe Valea Jiului, la Petrila. Atata doar ca deocamdata deponeurile exista doar pe hartie.

In plus, la Petrila continua sa fie folosita ilegal vechea groapa ce gunoi, care in acte este inchisa de aproape 3 ani, si unde zilnic masinile de gunoi deverseaza resturile menajere. Ca sa isi stearga urmele, gunoaiele sunt incendiate, ceea ce cotribuie si mai mult la poluarea din zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *