Venezuela are unele din cele mai mari rezerve de petrol confirmate si, avand in vedere pretul ridicat al petrolului in ultima vreme, inseamna sume enorme la dispozitia guvernului condus de presedintele Hugo Chavez.
Presedintele spune ca sub conducerea lui are loc o revolutie socialista, pentru finantarea careia se folosesc banii din petrol.
Un referendum la sfarsitul acestei saptamani ar urma sa-i confere puteri sporite presedintelui.
Altii spun insa ca industria petrolului este prost administrata si stoarsa de resurse pentru scopurile politice ale presedintelui Chavez.
Noua misiune a PDVSA
Presedintele Chavez spune ca conduce o revolutie socialista
Corespondenta BBC Rachel Harvey a mers la Jose, la patru ore de mers cu masina, spre est de capitala Caracas, unde se intinde un urias complex de instalatii petroliere.
E o padure de turnuri de otel, rezervoare de stocare si tevi, iar putin mai incolo se vede marea si petrolierele care asteapta sa incarce titeiul semi-procesat, pentru a fi dus la rafinarii in strainatate.
Caseta promotionala a companiei petroliere de stat PDVSA vorbeste de un nou avant in Venezuela si de o noua misiune a companiei – finantarea revolutiei socialiste a presedintelui Chavez.
Dar cu numai cinci ani in urma, industria petroliera din Venezuela era aproape la pamant. intr-o incercare de a dobori guvernul Chavez, mii de lucratori din industria petroliera au intrat in greva.
Economia tarii si compania au platit un pret greu. Presedintele a ramas la putere. Iar grevistii au fost concediati.
Povestea lui Pedro
Corespondenta BBC a stat de vorba cu Pedro, fost angajat la PDVSA ca inginer mecanic timp de 12 ani.
Dar a luat parte la greva si de atunci n-a mai lucrat in industria petroliera. A fost pus pe lista neagra si acum e sofer de taxi.
„Raspundeam de siguranta echipamentelor, faceam verificarile si supravegheam lucrarile de intretinere. Dupa ce am plecat noi au ramas multe de facut, dar am aflat ca unele lucruri sunt acum neglijate”, spune Pedro.
El mai declara: „Eram mandru sa lucrez in cea mai importanta industrie a tarii, care aducea atatea venituri. si noi am lucrat din greu ca sa fie o companie de mana intai. Acum, aud ca incidentele si accidentele au loc tot mai des”.
Unde sunt investitiile ?
Chiar si observatorii impartiali spun ca situatia nu e in regula. Anul trecut, nivelul productiei a fost sub asteptari, dar cheltuielile PDVSA pentru proiecte sociale aproape s-au dublat.
Sporesc temerile ca industria este lipsita de investitiile de care ar fi mare nevoie. Pana si analisti ca Maza Alsharida, care e favorabil agendei sociale a guvernului, sunt ingrijorati.
„Exista cerinte in industria petrolului care nu pot astepta. inteleg perfect ca nici nevoile sociale nu pot astepta. E greu de dozat efortul. Dar cred ca daca obiectivul final este ca oamenii sa traiasca mai bine, si depinzi atat de venitul din petrol, atunci trebuie asigurat industriei mult mai mult decit primeste ea acum”, spune Maza Alsharida.
Dar adeptii guvernului Chavez resping astfel de avertismente. Deputatul Augusto Montiel spune ca toate problemele din industria petrolului se datoreaza doar celor care au plecat.
„Opozitia si elita tehnocrata din industria petrolului au comis crime impotriva tarii si impotriva industriei nationale; au sabotat-o. Cinci ani mai tarziu, Pedevesa nu numai ca furnizeaza petrol Venezuelei, contribuie si la stabilitatea sociala si politica”, declara deputatul Montiel.
Dar fostul inginer mecanic in industria petroliera, Pedro, si-a pierdut speranta ca va mai lucra in meseria lui si se gandeste sa plece din tara.
Indiferent de calificare si experienta, Pedro simte ca oamenii ca el nu mai au un viitor in Venezuela.
Sursa: 9am